Kultūras ziņas

Vīrieša rokām radīta "Dāmu paradīze"

Kultūras ziņas

Nepierastā Pekinas opera Latvijā

"Gaismas pils" rūpēsies par sportistiem

Gaismas pili treniņiem par labu atzinuši arī sportisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kas to būtu domājis, ka pēdējo gadu Rīgas lepnums - Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēka Gaismas pils - ir uzbūvēta ne tikai grāmatu mīļotājiem un arī kā nozīmīgu pasākumu norises vieta, bet arī sportiskiem treniņiem. Laukumu pie Gaismas pils aktīvi izmanto skeitotāji, skrituļotāji un riteņbraucēji, tiesa, neatstājot šo vietu bez bojājumiem. LNB administrācijai ir savs, iespējams, negaidīts viedoklis.

"Mazliet smejoties var teikt, ka viņi ir bibliotēkas pirmie iemītnieki, jo bibliotēka vēl nebija atvērta, kad viņi jau šeit aktīvi darbojās un dara to vēl joprojām," norāda LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Skeitotāji stāsta, ka šī vieta esot kā radīta viņu treniņiem. Rodas aizdomas, ka arhitekts Gunārs Birkerts lieliski izprot šī sporta veida prasības, un, iespējams, zinot, ka skeitbordu reiz iekļaus olimpisko spēļu pulkā, viņš bibliotēku projektējis arī kā vietu, kur savus talantus attīstīt nākamajiem olimpiešiem.

"Bibliotēkas veidotājiem ir sanācis neapzināti šeit uzbūvēt modernu skeitparku. Daudzviet Eiropā un pasaulē arhitektūras tendences ir tādas, kas pilsētplānojumus pielāgo tā, lai tie ir pateicīgi urbānajiem sporta veidiem," stāsta Latvijas Skeitborda federācijas pārstāvis Dāvis Nesenbergs.

"Te ir perfekti marmora ledži, ideālas trepes, segums ir ideāls, ļoti patīk," teic skeitbordisti Georgs un Raitis. "Tās maliņas te ir ļoti labos augstumos, trepes, pa kurām lēkt lejā, tās pašas margas, pie kurām pieturas, tās tiek izmantotas, lai brauktu lejā. Viss ir kā skeitparkā, bet atrodas uz ielas," piebilst skeitbordists Krišjānis.

Nepilna gada laikā šīs aktīvās darbības rezultātā laukumam pie Gaismas pils ir nodarīti tādi bojājumi, ka LNB vadība šobrīd ir pulcinājusi būvniekus un arhitektus, lai uzsāktu renovācijas darbus.

"Šis viss, kas te šobrīd ir uztaisīts, ir ne augstākajā kvalitātē. Tur pat nevajadzēja skeitbordu, tur vajadzēja kādam kārtīgāk palēkāt ar kājām, lai tas salūztu," vērtē Dāvis Nesenbergs.

"Ir jau radīti pirmie koncepcijas varianti, kas paredz ārējās telpas zonējumu, proti, būs atsevišķas zonas, kurās jaunieši nevarēs braukt, piemēram, tas, kas izskatās kā amfiteātris ar daudziem soliņiem - tie tomēr primāri ir paredzēti sēdēšanai, tāpēc uz soliņiem ir paredzēts izvietot šķēršļus, lai pa tiem nevarētu šļūkt. Tas pats attiecas arī uz hromētajām margām - tur arī ik pa sešdesmit centimetriem plānots izvietot šķēršļus," skaidro Augusts Zilberts.

Lai netiktu bojāti ēkas stikli, pie tiem izveidos īpašus nožogojumus. Taču lielākā daļa laukuma arhitektūras būs skeitbordistiem draudzīga vieta.

"Pilnīgi nekorekti būtu teikt, ka bibliotēka šeit būvēs skeitparku - nekādas rampas, nekas tāds šeit neparādīsies. Bet mēs atjaunosim, mēs radīsim vidi funkcionālāku, izturīgāku. Kā pievienotā vērtība nāks tas aspekts, ka jaunieši te varēs droši uzturēties un braukāties,"  saka Augusts Zilberts.

Projekts tiks izstrādāts, LNB vadībai sadarbojoties ar arhitektiem, būvniekiem un Latvijas Skeitborda federācijas pārstāvjiem. Pirmo renovācijas kārtu plānots pabeigt jau šovasar, bet pilnībā laukums tiks sakārtots nākamā gada vasarā. LNB pārstāvji pagaidām nevar atbildēt, cik izmaksās renovācija, taču zināms, ka daļu izmaksu segs pati Gaismas pils.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti