Rīta Panorāma

Intervija ar Arni Cimdaru

Rīta Panorāma

Jūrmalā atklāj restaurēto Aspazijas māju-vasarnīcu

Telefonintervija ar Viju Zuntaku-Bērziņu

Gaismas pilī notiks PBLA Kultūras fonda konference «Latvija ārpus Latvijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 6. un 7.oktobrī notiks Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) Kultūras fonda Otrā kultūras konference "Latvija ārpus Latvijas. Kultūra, vēsture, emigrācija un nacionālā identitāte", informē konferences rīkotāji.

Kā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pastāstīja PBLA Kultūras fonda valdes priekšsēde Vija Zuntaka-Bērziņa, konference ir veltīta vienai no diasporas aktīvākajām darbības jomām - kultūrai.

Zuntaka-Bērziņa atzīst, ka Latvija ārpus Latvijas izskatās "ļoti veselīgi".

Konferences rīkotāji uzskata, ka ir svarīgi noskaidrot, ar kādiem jautājumiem un izaicinājumiem šobrīd saskaras latviešu diaspora ASV, Austrālijā, Kanādā, Eiropā, Krievijā un Dienvidamerikā latviskās kultūras un izglītības, kā arī latviešu valodas saglabāšanas jomā, jo kopš PBLA Kultūras fonda pirmās kultūras konferences apritējuši tieši desmit gadi un šai laikā būtiski mainījusies latviešu sabiedrība ārzemēs.

Šajā laikā ir parādījušās novitātes latviešu literatūras, teātra, tēlotājas un lietišķās mākslas un mūzikas laukā ārzemēs, pārmaiņas piedzīvojuši dziesmu svētki diasporā un Latvijā. Daudzās zemēs rodas pilnīgi jauna latviešu sabiedrība, ko veido beidzamajos gados no Latvijas aizbraukušie tautieši. Konferences dalībnieki mēģinās uzzināt, kādi jautājumi un problēmas ir jaunizbraucējiem latvietības uzturēšanā un sadarbībā ar Latviju.

Visus šos jautājumus pārrunās un pētīs diasporas un Latvijas kultūras darbinieki un zinātnieki. Īpaši gaidīta ir jauno zinātnieku uzstāšanās - viņu skatījums un izvērtējums notiekošajā un emigrācijas vēsturē var būt negaidīts un jauns.

Konferences laikā notiks koncerti Cēsīs un Rīgā. Būs apskatāmas šai konferencei sagatavotas izstādes, kā arī notiks vairāku grāmatu atvēršanas svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti