Gaismas pilī jāsāk iekārtošanas darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Topošajā Gaismas pilī būvnieki darbus pabeigs jau pirms Ziemassvētkiem. Līdz šim veikti arī visdažādākie drošības pārbaudes pasākumi, un gan uzraugi gan paši būvnieki uzsver: ēka ir droša un pārbaudīta. Līdz ar būvniecības pabeigšanu jāsākas tās iekārtošanai. Līgumam par telpu iekārtojumu bija jābūt noslēgtam jau līdz decembrim, tomēr iepirkums apstrīdēts. Tāpat arī bažās rada būvvaldes kapacitāte telpas pieņemt.

114 miljonus latu izmaksājusī Gaismas pils ēka Daugavas kreisajā krastā ir pāris nedēļu attālumā no tā, lai tajā tiktu pabeigti būvdarbi. Vēl veicamas pēdējās darbības, jānovērš kosmētiski defekti, un pēc tam būtu jāsākas bibliotēkas iekārtošanai. Bibliotēkas vadītājs Andris Vilks saka - iestāde gatavojas pārcelties:

„Notiek grāmatu dezinfekcija, labošana, tiek ievadīti dati katalogos un līdz ar to mēs pārvākšanās loģistikā esam izdarījuši visus aprēķinus. Tomēr mēs esam atkarīgi no tā, kā tiks atrisināts mēbeļu iepirkums."

Kad ēka tiks nodota ekspluatācijā, nav skaidri zināms. Augusta beigās tiek plānota oficiālā svinīgā atklāšana, bet paredzams, ka jau jūlija sākumā visas telpas būs iekārtotas. Problēmas gan ir ar iekārtojumu, jo konkursa rezultāti apstrīdēti. Tomēr, kā skaidro viens no darba grupas ekspertiem Jānis Dripe, tad Iepirkumu uzraudzības birojs šonedēļ varētu sniegt atzinumu, ka sūdzības ir formālas. Tomēr vēl būs jāvienojas ar piegādātāju par īsākiem termiņiem, jo līguma slēgšana iekavējusies par nedēļu.

Problēmas varētu radīt Rīgas pārraudzībā esošā būvvalde un tas, kā tiks pieņemta ēka ekspluatācijā.

„Mūs tiešām satrauc būvvaldes kapacitāte, jo, iesniedzot visus dokumentus būvvaldē, process varētu aizkavēties. Pārbaudes tiek veiktas pastiprināti, cilvēki ir atstādināti, tai skaitā arī būvinspektori, kas līdz šim sekojuši līdzi bibliotēkas būvprocesam. Tādēļ mēs gribam tikšanos ar būvvaldi un iegūt atbildes par tās gatavību sniegt atzinumu," satraukumu pauda Kultūras ministrijas projekta īstenošanas vadītājs Indriķis Builis.

Ministrija cer, ka izdosies ēku pieņemt līdz janvāra beigām, kad notiks Grāmatu draugu ķēde. Bet darbu bibliotēka ar lasītavām, konferenču  centru, muzeju, darba kabinetiem, ekspozīcijām un krātuvēm sāks tikai pēc tam, kad tā būs nodota ekspozīcijā - pirmās lasītavas varētu tikt atvērtas aprīlī.

Līgums par ēkas būvniecības uzraudzību tika slēgts ar starptautisku kompāniju „Hill International". Tas izmaksāja 5 miljonus latu. „Sabiedrība par atklātību Delna" uzsver, ka šāda veida uzraudzība veikta pirmo reizi un tā atmaksājas, jo ir pārliecība, ka viss ir izvērtēts. „Hill International" pārbaudījuši jumta izturību pret vēju, sniegu, arī ledu un lietu, arī stiklotās fasādes testu.

„Šī dārgā uzraudzība, ko īsteno „Hill International", ļauj viņam būt pilnīgi neatkarīgam un kvalitatīvi realizēt būvuzraudzību. Drošības jautājumiem tiek sekots līdzi skrupulozi un pedantiski, lai bibliotēka tiktu uzcelta kvalitatīvā līmenī," stāsta Jānis Geks no „Delnas".

Drošības pārbaudes izmantotas arī iekštelpām, testēta gan dūmu izplatība 13 stāvu ēkā, gan arī durvju ugunsdrošība.

Nacionālās bibliotēkas infrastruktūras iekārtošanas darbus un apzaļumošanu plānots pabeigt līdz 30. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti