Kultūras ziņas

Liepājā pulcējas pianisma zvaigznes

Kultūras ziņas

Diriģents Mariss Jansons atklāj aiziešanas iemeslus

Gaismas pili ekspluatācijā nodos maijā

Gaismas pili ekspluatācijā plāno nodot maija vidū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēka ekspluatācijā varētu tikt nodota maija vidū, tā piektdien paziņoja Kultūras ministrija.

Lai arī Kultūras ministrija ir pilnībā pārliecināta par ēkas drošību un kultūras ministre Dace Melbārde uzsver, ka Gaismas pils ir priekšzīmīgs piemērs visai Latvijas būvniecības nozarei, ēkas nodošana ekspluatācijā atlikta jau vairakkārt.

Šis ir bijis ļoti sarežģīts process. Mums skaidri jāapzinās prioritātes – gan Kultūras ministrija, gan LNB, pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" un visi iesaistītie dienesti ir ieinteresēti, lai LNB jaunā ēka būtu izcili augstvērtīga būve, kurā galvenokārt ir domāts par cilvēku drošību un ērtībām, un priekšzīmīgs piemērs visai Latvijas būvniecības nozarei. Visas iesaistītās puses šo procedūru uztver atbildīgi un pilnībā apzinoties, ka ēkas nodošana ekspluatācijā ir ārkārtīgi svarīga normālam LNB darbam," uzsver Dace Melbārde.

Kopš būvniecības pabeigšanas 2013. gada 20. decembrī ir turpinājies darbs pie ēkas un speciāli izdalītās infrastruktūras kārtas sagatavošanas nodošanai ekspluatācijā. Lai tas būtu iespējams, bija jāsaņem 17 institūciju atzinumi. Lai procedūru varētu pabeigt, vēl jāsaņem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) gala slēdziens un Rīgas pilsētas būvvaldes atzinums par ēkas gatavību ekspluatācijai, kas varētu notikt maijā.

Pēc nepilnu trīs mēnešu sarunām un viedokļu apmaiņas infrastruktūras 1A kārtas projektu ir saskaņojusi Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme". Tagad projektu var akceptēt Rīgas pilsētas būvvalde un, saņemot visu dienestu atzinumus par ēkas gatavību lietošanai, to inspicēt un pieņemt ekspluatācijā.

Līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā LNB ēkā plānoti tikai vienreizēji un atbilstoši drošības prasībām īpaši saskaņoti, publikai slēgti pasākumi. Kamēr ēka nav nodota ekspluatācijā, tā nav publiski pieejama. Tomēr to var apmeklēt dažādas mērķgrupas, kas iepriekš tiek instruētas drošības noteikumos, un šādi apmeklējumi notiek atbilstoša personāla pavadībā un uzraudzībā.

Ēkā turpinās iekārtošanas un apmēbelēšanas darbi. 14. aprīlī sākās LNB krājuma pārvešana no ēkas Jēkaba ielā 6/8. Uz jauno bibliotēku septiņu mēnešu laikā tiks pārvests vairāk nekā trīs miljoni dažādu krājuma vienību. Šobrīd LNB krājumu, kas ir izvietots sešās ēkās, veido aptuveni 4,1 miljons dažādu izdevumu vienību. Jēkaba ielas 6/8 krājums veido gandrīz 18% no tā. Pārvešanas darbus veic uzņēmums SIA "FF International Movers".

Kā vēstīts iepriekš, Gaismas pils ēkas nodošana ekspluatācijā atlikta vairākkārt. Virkne trūkumu bija jānovērš pēc ugunsdzēsēju norādēm, bet šobrīd galvenais šķērslis jaunās ēkas pieņemšanai ekspluatācijā ir nenomainītie trolejbusu kontakttīklu balsti, kuru dēļ saskaņojumu līdz šim nedeva "Rīgas satiksme".

LNB jauno ēku plāno atklāt 29. augustā - savā 95. dzimšanas dienā. Līdz atklāšanai uz jauno ēku būs pārvietotas vairāk nekā 4 000 000 speciāli apstrādātu un sagatavotu krājuma vienību.

Gaismas pils ir viens no apjomīgākajiem un tehnoloģiski sarežģītākajiem projektiem Latvijas vēsturē. 2008.gada aprīlī Valsts aģentūra "Jaunie trīs brāļi" līgumu par LNB jaunās ēkas būvniecību noslēdza par 135,3 miljoniem latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, bet līdz šim projekts valstij izmaksājis jau 135,69 miljonus latu, šogad tam atvēlēti vēl 24,5 miljoni, bet šajā summā neietilpst infrastruktūras otrās kārtas būvdarbi un pārcelšanās izdevumi. Tas nozīmē, ka Gaismas pils kopējās izmaksas pārsniegs 180 miljonus latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti