Rīta Panorāma

"Liepājas metalurga" sāgas hronoloģija

Rīta Panorāma

Intervija ar Haraldu Velmeru un Kārli Krastiņu

Gaismas pili ar digitālajām šķērēm atklājuši 1000 cilvēki

Gaismas pili ar digitālajām šķērēm atklājuši 1000 cilvēki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

25.augustā noslēdzas akcija, kurā Latvijas iedzīvotājiem tika dota iespēja ar digitālām šķērēm atklāt jaunuzcelto Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku Gaismas pili.

1000 cilvēku no visas Latvijas teritorijas divu mēnešu laikā ar digitālajām šķērēm ir atklājuši Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku Gaismas pili. Šādā veidā Latvijas Nacionālā bibliotēka devusi iespēju grandiozo celtni atklāt ne vien augstām amatpersonām, bet arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Jaunākajam digitālo šķēru griezējam esot bijuši četri gadi, bet vecākajam - 100.

Sākotnēji septiņi bibliotēkas darbinieki katrs izvēlējušies vienu cilvēku, kuram tika uzticēts ar vienām no septiņām speciāli izveidotajām digitālajām šķērēm atklāt Gaismas pili. Nākamie septiņi ieteikuši vēl katrs pa vienam cilvēkam, un tā šī ķēdīte turpinājusies līdz atklājēju skaits sasniedza tūkstoti.

"Šīs ir īpašās brāļu Nīmaņu kaltās Gaismas pils atklāšanas šķēres, kuras dodas pie Gaismas pils atklājējiem. Tajā brīdī, kad cilvēks ir atklājis Gaismas pili, ar sensoru palīdzību aizsūta signālu uz serveri, ka tas ir noticis, un tad uzreiz Gaismas pils mājas lapā parādās viņa profils un visa informācija par šo cilvēku," stāsta Alise, Gaismas pils šķēru turētāja.

Par vienu no Gaismas pils atklājējiem pašā pēdējā brīdī izdevis kļūt Mikum Ozolam. Viņš skaidro, kāpēc viņam šķitis svarīgi piedalīties šajā akcijā: "Ir ļoti būtiski sabiedrībai piedalīties kopīgos projektos un procesos. Viens no spilgtiem piemēriem bija grāmatu pārnešana uz bibliotēku. Cilvēki, kas piedalās šajā procesā, vairāk sajutās piederīgi tam, ka mēs esam uzbūvējuši Latvijas Nacionālo bibliotēku, nevis valdība vai kāds cits cilvēks. Galu galā - tā ir mūsu nodokļu maksātāju nauda, kas šo darbu ir paveikusi."

Gaismas pils šķēru turētāji divu mēnešu laikā izbraukājuši visu Latvijas teritoriju, sastopot ļoti dažādus cilvēkus, kuri izvēlēti par bibliotēkas atklājējiem.

"Esam bijuši pie skolotājiem, ārstiem, bibliotekāriem, pie dārzkopjiem, pie vienkāršiem zemniekiem, esam bijuši pie sievietēm un vīriešiem, maziem bērniem, vecām tantēm un onkuļiem. Visi vienmēr ir bijuši ļoti pozitīvi atklāti un jauki. Nereti cilvēki pasaka kaut ko tik aizkustinošu, ka aizlūst sirds, balss un nedaudz asariņa parādās," atklāj Gaismas pils šķēru turētājs Mārtiņš.

Gaismas pils digitālā atklāšanas akcija ir noslēgusies, bet 29.augustā Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina visus griezējus sanākt kopā Gaismas pilī.

"Šīs šķēres ir ceļojušas no cilvēka pie cilvēka, un gala rezultātā mēs visu šo cilvēku sarakstu kopā ar šķērēm vēlamies uzdāvināt kādai no krājumus veidojošām institūcijām. Tie būs muzeji un arhīvi, bet, kas tie būs, to mēs atklāsim 29.augustā," saka Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks.

Kā jau vēstījām, 25.augustā sākas Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Gaismas pils atklāšanas pasākumi, kas noslēgsies ar novadu dienu 28.augustā, inaugurācijas ceremoniju un "Salasīšanos" 29.augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti