Kultūras ziņas

Uz skatuves debitē topošie horeogrāfi

Kultūras ziņas

Atklāta pirmā lasītava vilcienā

"NN nakts" balvas Adamaitei un Ķirķim

Gada balvu mākslas kritikā saņem Undīne Adamaite, Jaunā kritiķa balva - Raimondam Ķirķim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā pirmdienas vakarā sarīkojumā "NN NAKTS" tika pasniegta teātra mākslas kritiķei Undīnei Adamaitei. Savukārt Jaunā kritiķa veicināšanas balvu saņēma literatūras kritiķis Raimonds Ķirķis.

Adamaite balvai bija izvirzīta par teātra izrāžu recenzijām "Kultūras Dienā" un "Teātra Vēstnesī". 

Žūrijas pamatojumā, piešķirot galveno balvu Undīnei Adamaitei, teikts: "Žūrijas ieskatā Undīnes Adamaites kritiskie raksti paši ir māksla.

Viņas secinājumi var būt negaidīti un metaforas pārsteidzošas, jo tā ir kritika no mākslas darba iekšpuses, analīze izriet no iejušanās, pat iemiesošanās izrādē."

Kopā ar balvu Undīne Adamaite saņem 1500 eiro stipendiju, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

Saņemot balvu, kritiķe sacīja - viņai neesot "mežonīgs" prieks šo balvu saņemt, jo Normunds Naumanis bijis viņas koleģis un vairs nesūtot savus "talantīgos" rakstus. Tomēr balvas iegūšana ir viņai milzīgs pagodinājums. "Es mazliet esmu braukusi uz veciem taukiem šajā gadā," sacīja Adamaite un norādīja, ka vairāk spēka atdevusi kultūras žurnālistikai simtgades gadā. Viņai pašai esot bijis cits favorīts aizvadītajā gadā.

"Es gribeju pateikt, ka man mākslā nav svarīgi uzvarēt vai stāvēt pie mikrofona, tā ir iespēja man pašai dzīvot daudz labāk un skaistāk,"  sacīja balvas ieguvēja.

Žūrijas ieskatā jaunā kritiķa Raimonda Ķirķa recenzijas raksturo erudīcija un pamatīgums, ļoti nopietna avotu izpēte, pārdomāta struktūra un vienlaikus noslīpēts stils, asprātība un teksta elegance.  

"Kritika radās tīri kā nepieciešamība, domājot par dzeju. Ja pirmo recenziju es uzrakstīju ar domu, ka es to vairs nedarīšu, tad jau tālāk tas bija ļoti apzināti un mērķtiecīgi vajadzīgs un nepieciešams," teica Jaunā kritiķa veicināšanas balvas laureāts.

Raimonds Ķirķis
Raimonds Ķirķis

Šī gada balvai bija nominēti un Gada balvas nozīmīti saņēma arī dejas mākslas kritiķe Inta Balode, kino kritiķe Elīna Reitere, populārās mūzikas apskatnieks un kritiķis Uldis Rudaks un teātra kritiķe Līga Ulberte.

"Viņiem ir kopīgs tas, ka viņi raksta eleganti. Es gribētu izcelt šo īpašību. Zinoši, tas ir pats par sevi, bet viņiem piemīt tas talanta vieglums,

kas vislielākajā mērā piemita Normundam," sacīja žūrijas pārstāve, teātra kritiķe Edīte Tišheizere.

Normunda Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi nacionālās nozīmes balvas statusu un atbalsta balvas pasniegšanas ceremoniju "NN NAKTS". Balvas pasniegšanas cermonija norisinājās Jaunajā Rīgas teātrī, pasākuma režisors  bija Ģirts Šolis. 

Pieteikumus Gada balvai kritikā  un jaunā kritiķa balvai izvērtēja un laureātu izraudzījās žūrija, kuras priekšsēdētājs ir interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas arī Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente un muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, teātra kritiķe Edīte Tišheizere, literatūras kritiķe Anda Baklāne un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā un Jaunā kritiķa veicināšanas balvai  varēja pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras, dizaina un dejas mākslas kritikas jomā. 

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu kritikā dibinājusi Normunda Naumaņa biedrība. Godalgas mērķis ir rosināt kritisko domāšanu, kā arī atbalstīt un veicināt kritikas kvalitāti Latvijā. Balva tiek pasniegta reizi gadā.

Normunda Naumaņa biedrības mērķis ir izcilā teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa (1962-2014) radošā mantojuma popularizēšana, kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā un kultūras vērtību popularizēšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti