Kultūras ziņas

Papildināta Rundāles pils ekspozīcija

Kultūras ziņas

Nosvinēta Kannu kinofestivāla 70. jubileja

Johans Floks: Cirks ir dažādība

Franču cirka mākslas eksperts Floks: Rīgas cirks ar ambīcijām un neattīstītu nozari var būt tikai ieguvējs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Viens no zināmākajiem laikmetīgā cirka ekspertiem Johans Floks no Francijas, kurš apmeklē Rīgu un Rīgas cirka jauno vadību konsultēs stratēģijas veidošanas jautājumos, spriež - Rīgas cirks ar reformu ambīcijām un neattīstītu nozari varot būt tikai ieguvējs, jo šeit ir apvienojamas klasiskās un laikmetīgās tendences.

Floks stāsta, ka Rīgas cirkā viesojas jau otro reizi, un neslēpj savu sajūsmu par ēkas arhitektūru.

“Šeit tu sajūti gadu laikā nākušo publiku. Man patīk plašums, skaņa, un šeit joprojām var dzirdēt pūļa aplausus,” saka Floks.

Jau vairākus gadu desmitus Eiropā klasiskā cirka programmas zaudējušas laikmetīgajām. Tā, piemēram, Francijā vien darbojas 450 cirka apvienību.

Rīgas cirks ar reformu ambīcijām un neattīstītu nozari varot būt tikai ieguvējs.

“Runājot par klasisko cirku, mēs mēdzam domāt par vienu klasisko cirku, bet - tāpat kā klasiskā mūzika - cirku ir daudz un dažādi, ar dažādām tradīcijām. Šajā sarunā atslēgas vārds ir dažādība,” saka Floks.

Viņš uzsver, ka Rīgas cirka konkurētspējai pasaulē nepieciešami vairāki gadi, kuru laikā augstskolu līmenī būtu jāsagatavo mākslinieki un citi nozares speciālisti. Tomēr tas nenozīmē, ka Rīgas publikai draud gadiem ilga izolācija no cirka mākslas, gaidot, kad tiks atjaunota cirka ēka.

“Ja jūs vēlaties attīstīt publikas gaumi, jums jāmēģina dot tai dažādību, kaut ko neparastu, kas šeit nav bijis. Un cirks ir ļoti internacionāla joma. Sākot no klasiskajām līdz pat laikmetīgajām kompānijām - visas darbojas starptautiskā dimensijā. Jums vienmēr ir iespēja aicināt ārzemju māksliniekus un kopā producēt programmas. Mums ir paveicies savā jomā – cilvēki pastāvīgi ceļo un rada mākslu it visur pasaulē,” skaidro Floks.

Kopumā cirka eksperts novērtē nopietnās tendences arī valsts līmenī strādāt pie cirka mākslas attīstības Latvijā. Tiesa gan, pagaidām ir apsveicami tikai pirmie soļi to īstenošanā.   

Jau ziņots, ka Rīgas cirka vadītājas amatā 28.aprīlī oficiāli darbu sāka Ināra Kehre, bijusī Imanta Ziedoņa fonda „Viegli” vadītāja. 

Kehri atklātā konkursā marta vidū izraudzījās Kultūras ministrijas veidota komisija. Kehre paudusi vēlmi attīstīt cirku kā laikmetīgu kultūras platformu bez dzīvnieku iesaistes un veidot Rīgā cirka izglītības programmu un rezidenču centru, lai cirkā attīstītu ne tikai izklaides, bet arī izglītības funkciju.

Intervijā Latvijas Radio viņa pastāstīja, ka līdz vasarai plāno izveidot komandu un stratēģiju, bet līdz Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanai uzvedumus rādīt uz citām Rīgas un Latvijas skatuvēm. 

 
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti