Kultūras ziņas

Atjaunots Jāņa Akuratera muzejs

Kultūras ziņas

Jaunas izstādes mākslas galerijā "MuseumLV"

Francijas institūtam Latvijā – 20

Francijas institūtam Latvijā – 20

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kas vieno tādus pasākumus kā Baltā nakts un Muzeju nakts? Tie aizsākušies Francijā un tagad ir cieši saistīti ar kultūras dzīvi arī Latvijā. Daudz no tā, ko Latvijā uzzina par Francijas kultūru mums nonāk, pateicoties Francijas institūtam Latvijā. Tas savu darbību Latvijā sāka pirms 20 gadiem un ar vairākiem rudens pasākumiem ir gatavs jubileju nosvinēt Rīgā un citviet Latvijā.

Francijas institūti darbojas vairumā pasaules valstu, un to mērķis ir popularizēt un palīdzēt iepazīt frankofono kultūru. Latvijā institūts darbojas nu jau 20 gadus, un otrdien, 29. augustā notikušajās svinībās tā direktors atklāja, ka tas esot viens no lielākajiem, vismaz starp Latvijas kaimiņvalstīm.

“Ir grūti pateikt, cik pasākumus esam rīkojuši šajā laikā. Domāju, tie ir vairāki simti. Ja rīkojam kādu pasākumu, cenšamies to parādīt vairākās vietās. Vienalga, vai tās ir izstādes vai filmu seansi, mēs cenšamies tās rādīt ne tikai Rīgā, bet arī attālākos Latvijas punktos,” Francijas institūta Latvijā direktors Žils Bonviāls.

Francijas institūta darbību pamatā nodrošina Francijas valsts finansējums. Tomēr daļa no projektiem tiek īstenoti kopprojektos. Bonviāls piebilst, ka šajā ziņā iniciatīva var būt gan no Latvijas kultūras pārstāvju, gan Francijas institūta puses.

“Piemēram, koncerts “Turangalila”, kas top sadarbībā ar mūsu ilggadējo partneri - Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Viņi vērsās pie mums ar savu projektu (..) Mans uzdevums šajā piemērā ir atrast labākos solistus projektam, pierādīt viņiem, ka braukt uz Latviju ir nepieciešams, un, iespējams, arī diskutēt par Latvijas ekonomiskai situācijai adekvātu honorāru,” norāda Bonviāls.

Institūta direktora minētais koncerts, kas gaidāms septembra beigās, ir tikai viens no šogad gaidāmajiem pasākumiem. Septembra sākumā Lūznavas muižā būs keramiķes Annī Bušī izstāde, kurā tiks izstādīti darbi, kas tapuši, vairākas nedēļas rezidējot Latgalē.

“Es nemeklēju savu māksliniecisko vietu šeit Latvijā, bet meklēju kopējo starp keramikas tradīcijām Latvijā un Francijā,” saka Bušī. “Tas, ko redzēju, bija dažādas tehnikas, piemēram, keramikas apdedzināšanā. Francijā to dara karstākā temperatūrā. Kopā ar Latgales kolēģi Ēvaldu sanāca daudz eksperimentēt. Galu galā tā arī ir keramika - eksperiments un negaidīts iznākums,” saka Bušī.

Savukārt oktobrī Latvijā koncertēs džeza, basku un franču mūzikas duets Lua. Gaidāma arī Klēras Elio tekstilizstāde un Katrīnas Denēvas filmu retrospekcija. Bet novembri Francijas institūts ir pasludinājis par digitālo mēnesi. Tad plānota vairāku ar e-tehnoloģijām saistītu pasākumu programma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti