Fotostāsts: Berķeneles pusmuiža - Rainis bērna acīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā iepazīstinām ar abu dzejnieku memoriālajām vietām Latvijā un to, ko tajās var redzēt.

Raiņa bērnības māja Berķenelē nav parasts muzejs. Oficiāli tas nemaz nav muzejs, tomēr tajā mīt dziļa izpratne par tā galveno varoni un viņa laiku šeit.

Berķeneles laikā Rainis sāk skolas gaitas, ar šejieni saistās daudzi spilgti bērnības iespaidi un nostiprinās arī Raiņa ciešā saikne ar vecāko māsu Līzi, kura šajā dzīves posmā viņam bija mātes vietā.

Berķeneles pusmuižas vēsturiskais nosaukums ir Berkenhēgene (no vācu valodas “Birkenhain” – bērzu birzs), no kurienes arī cēlies vārds Berķenele. Vēlāk, pielāgojot to krievu valodas izrunai, vietu nosauc par Birkineļiem, tomēr pusmuižas nosaukumā joprojām saglabājies tās agrākais vārds.

Berķeneles stallis gaida atdzimšanu. Berķeneles pusmuiža iekļauj dzīvojamo māju, stalli, klēti, ledus pagrabu un plašu dārzu. Stallī bez tā pamatfunkcijas atradušās gan dzirnavas, gan noliktava, un nākotnē šeit varētu būt mākslinieku rezidence.

Kādreizējā muižas klēts šobrīd attīrīta no ilgi glabātiem gružiem un kļuvusi par mājvietu dažādiem pasākumiem un darbnīcām. Plašā telpa tiek arī izīrēta, piemēram, kāzu svinībām vai Vecgada vakaram.

Atpūta ar skatu uz seno ābeļdārzu. 20.gadsimta 90.gadu vidū Daugavpils rajona padome nolaisto Berķeneles pusmuižu izremontēja un te izveidoja kultūras un izglītības centru. Pirmajā stāvā apskatāma neliela ekspozīcija par Raini un viņa ģimeni, bet otrajā stāvā iekārtotas telpas konferencēm un neliels bibliotēkas stūrītis. Pašlaik Raiņa māja Berķenelē ir Daugavpils novada Kultūras pārvaldes struktūrvienība.

Izstāžu telpa. Berķeneles pusmuiža gandrīz nekad nav tukša, pat nesezonas laikā. Līdzās lieliem pasākumiem te regulāri notiek arī izstādes, semināri un konferences, tiek svinētas kāzas un izlaidumi. Izveidota arī bilžu galerija, kas vēsta par Raiņa bērnību un vietas vēsturi.

Četri lieli pasākumi Berķenelē jau kļuvuši par tradīciju un notiek katru gadu: nometnes bērniem, Muzeju nakts, Dzejas dienas un mākslinieku plenēri. Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā pusmuiža būs īpaši darbpilna.

Daudz domāts tieši par bērniem, kuri regulāri šeit atbrauc nometnēs un ekskursijās, gan iepazīt tuvāk Raini netradicionālā veidā, gan saņemt liecības vai spēlēt teātri. Šogad Berķeneles pusmuižā izveidos arī bērnistabu, kurā atraktīvā veidā iepazīstināt pašus mazākos ar Raini un sadzīvi viņa laikā.

Plašo dārzu ar simtgadīgām ābelēm gadu gaitā piepildījuši neskaitāmi mākslas objekti, kas tapuši ikgadējos plenēros. Katram no tiem ir savs stāsts par Raini, un kopā tie veido savdabīgu brīvdabas mākslas muzeju.

Raiņa mājā Berķenelē ir īpaša ar tās citādo pieeju, stāstot par Raini. Bērnus nenogurdina ar gariem biogrāfiskiem stāstiem, bet ļauj tiem pašiem piedzīvot Raiņa bērnības rotaļas un darbus, skrienot zālē ar basām kājām vai grābjot lapas.

Pusmuižu iemīļojuši arī daudzi dzīvnieki. Bieži tie pieklīst no blakus esošajām vasarnīcām, kur tos vasaras beigās atstāj, taču Raiņa bērnības mājā tie vienmēr ir laipni sagaidīti un apmīļoti.

Svētības Berķenelei netrūkst. Agrāk stārķi mituši kādā liepā, bet tās zari izauguši par lielu, un stārķi pārvākušies uz blakus esošo elektrības stabu. Katru gadu stārķu ģimene atgriežas atpakaļ te.

Raiņa laikā te bija linu mārks. Šogad tā apkārtni labiekārtos un izveidos lapeni viesiem. Esot Berķenelē, saules smarža, plašais, skaņu pielietais dārzs un bijušais linu mārks arī šodien atgādina bērnību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti