Kultūras ziņas

Jēkaba Bīnes 125. jubilejas izstāde

Kultūras ziņas

Transfigurācija, ceļojuma piezīmes, krāsu gaisma

Vāgnera biedrība pārņem Vāgnera namu

FOTO: Vāgnera biedrība pārņem Vāgnera namu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 20. oktobra par oficiālo Vāgnera nama saimnieku varam uzskatīt Rīgas Riharda Vāgnera biedrību. Tā no “Valsts nekustamajiem īpašumiem” pieticīgā ceremonijā, klātesot biedrības patronam, Latvijas Valsts prezidentam Egilam Levitam, šodien saņēma nama simbolisko atslēgu.

Vāgnera nams Vecrīgā, Riharda Vāgnera ielā 4, līdz šim bija valsts īpašums, un to pārraudzīja valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”.

Pirms mēneša Saeima pieņēma lēmumu bez atlīdzības nodot ēku Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai, kas ir apņēmusies to atjaunot, lai pēc pieciem gadiem Vāgnera nams varētu vērt durvis apmeklētājiem.

Uz pusdienlaikā nolikto simbolisko ēkas atslēgas nodošanas brīdi 20. oktobrī bija ieradies arī Valsts prezidents, kurš ir Rīgas Riharda Vāgnera biedrības patrons.

Levits atzīmēja: “Šis projekts ir ļoti liels pienesums Latvijas kultūras dzīvei ar domu dot savu pienesumu arī Eiropas kultūras dzīvei, jo tas, protams, būs viens pievilcīgs objekts Rīgai, lai cilvēki brauktu, uzturētos Rīgā un baudītu priekšnesumus vai kultūras sarīkojumus. Un tas būtu viens no magnētiem, jo pilsētu pievilcību veido dažādi elementi, un kultūras piedāvājums ir viens no tiem.

“Valsts nekustamo īpašumu” valdes priekšsēdētāja Renāra Griškeviča un Rīgas Riharda Vāgnera biedrības vadītāja Māra Gaiļa parakstītā vienošanās paredz, ka Vāgnera ēka ir jāatjauno 10 gadu laikā un ka tā būs publiski pieejama kultūras telpa. Ja kāds no šiem nosacījumiem netiks īstenots, nams atgriezīsies valsts īpašumā. Ēkas kultūrvēsturiskā vērtība ir tieši saistīta ar Riharda Vāgnera vārdu, jo pasaulslavenais vācu komponists 19. gadsimta sākumā šajā ēkā strādā – viņš bija Rīgas Pilsētas teātra galvenais diriģents.

KONTEKSTS:

Jau vairākus gadus Rīgas Riharda Vāgnera biedrība ar dažādām zibakcijām pievērsusi sabiedrības uzmanību Vāgnera zāles pamestībai. 2017. gadā Māra Sirmā vadībā ikviens interesents Doma laukumā varēja dziedāt "Svētceļnieku kori" no Vāgnera operas “Tahneizers”, 2018. gadā Vāgneru stacijas tunelī dziedāja Egils Siliņš.

Vēlāk tapis likumprojekts ar mērķi nodot šo ēku Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai, kura piedāvājuma zāli atjaunot par saviem līdzekļiem. Uzņēmēja Māra Gaiļa vadītā un vairāku redzamu kultūras personību atbalstītā biedrība vairākus gadus cīnījās par zāles atjaunošanu un apņēmās to veikt pilnībā par pašu piesaistītu naudu, no valsts neprasot ne centa.

17. septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par ēkas Riharda Vāgnera ielā nodošanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti