Kultūras ziņas

RIGA IFF uzņem ātrumu

Kultūras ziņas

Gido Kokara Dziesmu svētku mantojums

"Latvijas Goda aplis" Jūrmalā

FOTO un VIDEO: Jūrmalā aizvadīts festivāls «Goda aplis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rudens miglas un lapu smaržas piesātināts svētdienas vakars Jūrmalā ļoti atšķiras no kūrortpilsētas viesu radītās kņadas vasaras sezonā. Šoreiz apmeklētāji tika aicināti piedalīties festivāla “Latvijas Goda aplis” skaņas un mākslas performancē Dzintaru koncertzālē. Mākslinieces Lienes Mackus baltas lielformāta skulptūras veidoja telpu Jāņa Šipkēvica un zviedru dziedātājas Katarinas Heinrisones muzikālai performancei “Pārmaiņu ainavas. Balsu un telpu konstrukcija”.

“Tāds ceļojums nezināmajā. Bet tāda sajūta, ka tas ceļojums, lai arī tu nezini, kur tu nonāksi, ir tāds silts un drošs,” par performanci saka Jānis Šipkēvičs. 

“Tā ir vispārēja ainava. Tā asociācija ir nevis ar konkrēto kādu ainavisko priekšmetu, bet tas ir tāds kopums,” skaidro māksliniece Liene Mackus.  

Savukārt scenogrāfs Arturs Arnis savu darbu raksturo šādi: “Es sajutu to jūru blakus. Un ar tādu paplašinājumu arī pārcēlu. Jūrā jau arī tur ir vienlaikus tāds plašums, gan arī tur notiek daudz kustības. Viļņi un iemītnieki. Peldētāji.” 

Šis nebija ierasts koncerts nedz korim, nedz skatītājiem. Tā bija iespēja katram pašam piedalīties un sajust kora balsu meditatīvās vibrācijas, kas piepildīja telpu starp Lienes Mackus veidotajiem tēliem no skatītāju krēsliem tukšajā Dzintaru koncertzālē. 

“Es ļoti izbaudīju savu atgriešanos pie kordiriģēšanas. Tā man ir svēta lieta un pamats visai manai būtībai un manai izjūtai par mūziku,” neslēpj Šipkēvics.

“Diriģēšanu šeit varu izmantot, lietot kā vienu līdzekli, vienu instrumentu, ar kura palīdzību komponēt.”

“Latvijas Goda apļa” pasākumu vizuāli spilgtākais priekšnesums Jūrmalā bija vērojams uz Dzintaru koncertzāles fasādes. Režisora Roberta Rubīna un komponista Jāņa Ķirša 3D animācijas stāsts “Gaismas toņu mistērija” Jūrmalu un Dzintaru koncertzāli attēloja atšķirīgos gadalaikos un dažādās dabas parādībās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti