Panorāma

Panorāma

Panorāma

Aug interese par saules un vēja enerģijas ražošanu Latgalē

Senās uguns nakts Engurē pulcē skatītāju simtus

FOTO: Senās uguns nakts Engurē pulcē skatītāju simtus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar grupas “Auļi” dūdu skaņām un īpaši šim pasākumam radītu Agra Daņiļēviča horeogrāfiju 27. augustā Engures pludmalē tika iedegta, ieskandināta un izdejota Senās uguns nakts. Vietējie atzīst, ka brīdī, kad jūras krastā tiek aizdegts lielais ugunskurs, ir kaut kas maģisks. Uguns liesmās veroties, var atcerēties aizejošo vasaru un noskaņoties rudenim.

Senās uguns nakts ir gana sena tradīcija, un tās laikā ugunskurus iededz no Ainažiem līdz Liepājai. Brīdī, kad riet saule, un vakar šis mirklis bija jau pulksten 20.37 jeb pusdeviņos vakarā, pludmalē pie jahtu ostas tiek iedegti vairāki ugunskuri. Un tieši turpat pludmales smiltīs tiek izdejota pasaules radīšana, saules ceļš un cilvēka mūžs.

"Šī tradīcija ir ikgadēja. Vasaras noslēgums, kad mēs sūtām savas emocijas kosmosam. Pielūdzam karstos vasaras vakarus un atdodam savu dvēseli tai ugunij, kas mums tur deg," teic Engures deju kolektīvu “Jadals “ un “Ungurs” vadītāja Evija Bergmane. Arī horeogrāfs Agris Daņiļevičs uzsver, ka šī kopā būšana ir svarīga.

Miegs pazūd kā nebijis, bet nu jau izaugušo bērnu reiz iemīļotais varonis Miedziņš jeb aktieris Jānis Jarāns redzams ugunskuru gaismā. Viņš jau 40 gadus ir engurnieks un saka, ka agrāk uguns te kūrusies biežāk. Bet citi Senās uguns nakts apmeklētāji ir pārliecināti, ka tā Engurē kļuvusi par ikgadēju tradīciju un veidu, kā atvadīties no vasaras.

Kam uz dārziņu uz skolu, kam beidzas atvaļinājums un jāpošas uz darbu. Bet Senās uguns nakts ugunskuru dzirksteles skrien naksnīgajās debesīs, un brīžiem grūti saprast, kura ir dzirkstele, bet kura – zvaigzne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti