Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Riharda Vāgnera skatuves drāma "Tristans un Izolde" Cēsīs

Ogle – mūzikas festivāls mentālajai veselībai

FOTO: Sarunas par mentālo veselību, meditācijas, mūzika un pat bildinājums – aizvadīts festivāls «Ogle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar mērķi līdz 2030. gadam samazināt pašnāvību riska izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū par 25% un novērst mentālās veselības problēmu parādīšanos, aizvadītajā nedēļas nogalē divu dienu garumā Siguldas pils kvartālā norisinājās trešais labdarības festivāls "Ogle". Festivāla ideja radās pēc piedzīvotas ģimenes traģēdijas, lai, piesaistot dažādu žanru mūziķus, māksliniekus un speciālistus, par mentālajām problēmām runātu plašāk un skaļāk. Daudziem "Ogle" palīdzējusi ne tikai atgūt prieku dzīvē un spert pirmo soli pretim risinājumam, bet kļuvusi arī par liktenīgas satikšanās vietu. 

Meditācija ar kokļu skaņām, sarunas un radošās darbnīcas par psihisko veselību un klausītāji, no kuriem daudzi pavisam personīgi iepazinuši atkarības un mentālās problēmas. Mūzikas festivāls "Ogle" radās pēc piedzīvotas ģimenes traģēdijas, lai palīdzētu citiem un izglītotu sabiedrību. 

Mūzikas festivāla "Ogle" rīkotāja Alise Cepurīte stāsta: "Mans brālis veica pašnāvību 2018. gadā, un tas visiem bija pilnīgākais šoks, viņš bija smaidīgākais cilvēks istabā, viņu sauca par saulstariņu, jo viņš vienmēr visus arī uzmundrināja, viņam bija 23 gadi. Tad mēs dzīvojām savā burbulī, mēs dzīvojām ārzemēs, viss likās superīgi, un tad pēkšķi sākām runāt ar citiem jauniešiem, kas bija bērēs, un sapratām, ka ļoti daudziem ir šīs problēmas, depresija, trauksme vai pat pašnāvnieciskas domas vai mēģinājumi. [..] Cilvēki arī šajā festivālā pirmo reizi visa mūža laikā aizgāja un saņēma palīdzību, spēra to pirmo soli."

Uz skatuvēm Siguldas pils kvartālā kāpa visdažādāko mūzikas žanru pārstāvji. Tostarp hiphopa mūziķis ansis, kurš uzstājās arī pirmajā festivāla gadā.

"Man liekas, ka te svarīgi visiem būt, tas ir kaut kas, ko es, ļoti ceru, ka redzēsim augam augumā un apmēros, un rezonansē, tāpēc ka varbūt kādā tuvākajā burbulī brīžiem var likties, ka tā tēma ir visur, bet ir svarīgi arī izglītoties, nākt un klausīties, un zināt, ko darīt kaut kādās problēmsituācijās ar draugiem vai radiniekiem, un, iespējams, spēt labāk konstatēt problēmas, kuras mēs vēl nesen, iespējams, nepratām konstatēt. Mēs šeit braucam uzstāties, lai atbrauktu vēl kādi cilvēki un tie netīšām uzskrietu virsū noderīgai informācijai," skaidro ansis.

Turklāt festivālā dzimst arī jaunas ģimenes. Tā pirmajā vakarā skatītāju acu priekšā saderinājās Ralfs Ēriks un Anna, kuri iepazinās festivāla pirmajā norises gadā. Ralfs Ēriks stāsta: "Uz pirmo "Ogli" es aizbraucu tikai tāpēc, ka mana mentālā veselība nebija īpaši laba. "Ogle" man palīdzēja, es visu laiku jutos noskumis, tiešām nejutos labi, un "Oglē", iepazīstoties ar Annu, es sāku justies krietni labāk. Tāpēc es arī nolēmu, ka Anna ir jābildina tieši "Oglē", jo tā ir vieta, kur es jūtos labi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti