Panorāma

Horeogrāfei Zinaīdai Zeltmatei – 100

Panorāma

Eksperti: politiski iecelts galvenais redaktors apdraud mediju brīvību

Sāksies Rīgas pils Kastelas daļas pārbūve

FOTO: Nodod atslēgu būvdarbu uzsākšanai Rīgas pils kastelas daļā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Beidzot sāksies Rīgas pils senākās daļas – kastelas – atjaunošanas darbi. VAS “Valsts nekustamie īpašumi” 2. oktobrī simboliski pasniedza Rīgas pils atslēgas būvuzņēmējam AS “LNK Industries”. Pārbūve sāksies nākamnedēļ, un plānots, ka pēc vairāku gadu pārtraukuma pils telpās varēs atgriezties Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstādes un darba telpas.  

Renārs Ģriškevičs par Rīgas pils Kastelas būvdarbiem
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

Kā nododot pils atslēgas būvniekiem atzīmēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Ģriškevičs, darbs nebūs viegls un ir jāsāk jau domāt par visas pils atjaunošanu nākotnē.

“Mums nav ilūziju, ka šie darbi nebūs grūti un sarežģīti, tādēļ, ka katrā sienas mūrī šeit ir liela vēsture. Bet mēs no “Valsts nekustamajiem īpašumiem” pilnīgi noteikti esam apņēmības pilni konstruktīvi sadarboties ar būvnieku un uzticam, lai būvnieks šos darbus veiktu droši, efektīvi un kvalitatīvi, un sabiedrībai šī pils daļa būtu pieejama jau 2024. gadā,” pauda Griškevičs.

“Bet es gribētu teikt, ka vispirms ir jāuzsāk darbs pie šīs rekonstrukcijas un tad, protams, būs jāatgriežas pie jautājuma, kad un kādā veidā var piesaistīt līdzekļus, lai pabeigtu visu pils kompleksu kopumā.”

Rīgas pils kastelas daļa tuvākās nedēļas laikā pārtaps par būvlaukumu. Šajās telpās pirms 100 gadiem darbu sāka Latvijas Nacionālais vēstures muzejs. Pēc ugunsgrēka 2013. gadā muzejs bija spiests pili pamest. Un toreiz solīja, ka pēc telpu restaurācijas cilvēki muzeja jaunās ekspozīcijas atkal varēs apskatīt Latvijas simtgades laikā. Taču dažādu arheoloģisko izpētes darbu un citu iemeslu dēļ tas nenotika. Beidzot pils senākās daļas atjaunošana varēs sākties.

Rīgas pils kastelas atjaunošanas 1. kārtā pārbūves un restaurācijas darbi paredzēti atsevišķās zonās – galvenokārt dienvidu korpusā. “Rīgas pils kastelas pārbūves uzsākšana mums visiem ir ļoti nozīmīgs brīdis. Lai tiktu līdz būvniecības līgumam un darbu sākšanai, bija nepieciešami vairāki gadi, kas ir likumsakarīgi. Lai būtu droši par Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, bija daudz priekšdarbu jāpaveic – veicām vērienīgus, padziļinātus izpētes darbus ar dažādām metodēm, tostarp piesaistot pasaulē pazīstamus restaurācijas ekspertus. Pēdējo gadu laikā paveiktais samazinās riskus par neparedzētu darbu rašanos būvdarbu gaitā, nodrošinot to, ka katrs atradums nekavēs būvniecības gaitu. Tomēr jau tagad varam būt droši, ka šī vēstures pieminekļa pārbūvē izaicinājumu netrūks. Esam apņēmības pilni konstruktīvā sadarbībā ar būvuzņēmēju šo atbildīgo uzdevumu izpildīt godam,” norāda Griškevičs.

“Gan Rīgas pils kā Latvijas vēstures unikāls liecinieks, gan Latvijas Nacionālais vēstures muzejs kā nozīmīga nacionāla institūcija ir valsts kultūras un vēstures atmiņas nesēji, kas apliecina mūsu noieto ceļu un tajā uzkrāto pieredzi – tā ir ilgstamība, nacionālo dārgumu mantojums, zināšanu, prasmju un pieredzes nepārtrauktība, kas mums ir jānodod nākamajām paaudzēm, lai tās sekmīgi varētu turpināt labāko, ko priekšteči ir gadu simtos uzkrājuši un saglabājuši.

Visām iesaistītajām pusēm Rīgas pils restaurācija un pārbūve ir ļoti atbildīgs un vērienīgs uzdevums.

Esmu gandarīts, ka dažādu apstākļu dēļ ieilgušais process iegājis aktīvās realizācijas posmā,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Būvdarbu gaitā plānots veikt konstrukciju un pamatu pastiprināšanu, inženiertīklu izbūvi, jumta pārbūves darbus, starpstāvu pārsegumu izņemšanu kapelas un remtera telpās, dienvidu un rietumu fasādes atjaunošanu, iekštelpu restaurāciju un to pielāgošanu muzeja vajadzībām, kā arī atsevišķu telpu attīrīšanu no mikoloģiskā piesārņojuma un mitruma.

“Mums, AS “LNK Industries”, kā ģenerāluzņēmējam Rīgas pils kastelas daļas simboliska atslēgu saņemšana ir ļoti atbildīgs brīdis, jo ar šo mēs apliecinām gatavību veikt ēkas pārbūvi un iezīmējam būvdarbu uzsākšanu. Ar cieņu un rūpību pret Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu, mums ir patiess gods veikt vienas no lielākajām viduslaiku pilīm Latvijā atjaunošanu.

Rīgas pils ir Latvijas vēsture, un mūsu kā būvnieka prioritāte šajā objektā ir vēstures liecību saglabāšana nākamajām paaudzēm, tādēļ darbus apņemamies veikt atbildīgi un projektā noteiktos termiņos.

Mēs esam pārliecināti, ka pārbūves rezultātā minētā Rīgas pils kastelas daļa atklāsies savā patiesajā vēsturiskajā veidolā”, uzsver AS “LNK Industries” valdes loceklis Kaspars Ratkevičs.

Kā paziņojumā medijiem skaidro VNĪ, ka kopējā Rīgas pils kastelas būvprojekta platība ir 11,9 tūkstoši kvadrātmetru, no kuriem pašlaik tiks atjaunoti 6,7 tūkstoši kvadrātmetri, no tiem 4,4 tūkstoši tiks nodoti ekspluatācijā. Pārējos 5,2 tūkstošus kvadrātmetru paredzēts īstenot nākamajās pils atjaunošanas kārtās. Rīgas pils kastelas atjaunošana tiks veikta pēc PS “Rīgas pils kastelas projekts” izstrādātā būvprojekta arhitekta Reiņa Liepiņa vadībā.

"Prieks, ka beidzot šī ilgi gaidītā diena ir klāt, – sākas Rīgas pils vecākās daļas – kastelas – atjaunošana. Projekta autoru kolektīva vārdā novēlam veiksmi, drosmi un izdošanos visiem iesaistītajiem būvniecības procesā un jā, – jaunus Latvijas vēstures atklājumus, atjaunojot šo sarežģīto, daudzus gadsimtus seno ēku," norāda Reinis Liepiņš.

Kastela ir vecākā Rīgas pils daļa, tā atrodas tiešā saistībā ar Rīgas pils priekšpili un austrumu piebūvi, kur izvietotas Latvijas Valsts prezidenta un Valsts prezidenta kancelejas darba telpas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti