Dienas ziņas

Bahmutas tuvumā arvien saspringta situācija

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Liepājā atklāj Latvijas Leļļu mākslas un dizaina muzeju

FOTO: Liepājā atklāj Leļļu mākslas un dizaina muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājā atklās Leļļu mākslas un dizaina muzeju, kas apmeklētājiem būs pieejams no 16. decembra. Muzejā izveidota pamata ekspozīcija, kurā atspoguļota 19. un 20.gadsimta leļļu, rotaļlietu un sadzīves priekšmetu vēsture. Muzejam tagad ir iespēja izstādīt arī īpašus latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes bērnības zīmējumus un Otto Skulmes skices. Vienlaikus galerijā "Romas dārzs", kur mājvietu atradis leļļu muzejs, būs arī trīs izstāžu zāles. Šobrīd tur apskatāma laikmetīgās mākslas ekspozīcija. Muzeju atklās ar mākslinieces Ināras Liepas seno eglīšu rotājumu un Ziemassvētku apsveikuma kartiņu ekspozīciju.

Liepājā atklāj Leļļu mākslas un dizaina muzeju
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Šī gada 16.decembrī Liepājā galerijā "Romas dārzs", Zivju ielā 3, apmeklētājiem durvis ver Leļļu mākslas un dizaina muzejs. Muzeja darbība paredzēta ļoti aktīva, jo bez pamatekspozīcijas, kurā būs apskatāma 19. un 20. gadsimta leļļu, rotaļlietu un sadzīves priekšmetu vēsture, paredzētas arī trīs izstāžu zāles, kurās tiks izstādīta laikmetīgā māksla, kā arī būs dizainam veltītas izstādes. Īpaša būs Liepājā mazākā izstāžu telpa ar nosaukumu "Mākslas ala", kurā muzeja veidotāji piedāvās rīkot personālizstādes gan topošajiem, gan profesionālajiem māksliniekiem. Kā pirmais šīs mākslas telpas iemītnieks tiks eksponēts unikāls porcelāna degunradzis, kuru veidoja māksliniece Emīlija Lielā.

Laikmetīgo mākslas ekspozīciju pārstāvēs izcili sava aroda meistari: liepājnieks Pēteris Sidars, Diāna Dimza-Dimme, Margarita Germane, Lāsma Bringina, kā arī Ināra Liepa un Uldis Liepa. Katra mākslinieka darbi tapuši dažādās autortehnikās, kas izraisa patiesu apbrīnu par virtuozu darbu ar materiālu.

Būs iespēja uzzināt aizraujošu atklātnīšu rašanās vēsturi. Izstādi papildinās arī salaveču un Ziemassvētku vecīšu kolekcija. Beidzot muzejam būs iespēja izstādīt arī īpašus latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes bērnības zīmējumus un Otto Skulmes skices.

Padomāts arī par mazajiem muzeja apmeklētājiem – ceram, ka viņus iepriecinās mehāniskās rotaļlietas, lelles, lāči, kaleidoskopi. Viss, kas varētu atsaukt bērnības atmiņas arī viņu vecākiem.

Muzejā ir izveidota pamatekspozīcija "Kofermājiņu ceļojums". Tā sastāv no Ināras Liepas seno priekšmetu krājuma. Izvietotas lelles, rotaļlietas, karuseļi, ēnu teātris un dažādi sadzīves priekšmeti no 19. gadsimta līdz pat mūsdienām. Muzeja krājumā atrodas vairāk nekā 1000 eksponātu, kas laika gaitā tiks mainīti. Šīs ekspozīcijas dizaina ideja tika augstu novērtēta visās valstīs, kurās izstāde tika eksponēta.

Māksliniece Ināra Liepa ir ļoti priecīga par šo iespēju popularizēt profesionālo mākslu ne tikai liepājniekiem, bet arī cerot izraisīt interesi pilsētas viesos, kas par savu ceļojuma galamērķi izvēlēsies Liepāju. Liepa saka, ka profesionālā leļļu māksla ir mākslinieka fantāzijas radīts mākslas darbs, kas sevī ietver jutekliskumu, inteliģenci un augstākās profesionālās prasmes, kas apbur, iepriecina vai rada spēcīgas emocijas. Tādēļ galvenais muzeja mērķis ir iepazīstināt publiku ar profesionālās leļļu mākslas noslēpumiem visā to daudzveidībā – no vienkāršas lupatu lelles līdz leļļu meistara radītam autordarbam, atdzīvinot porcelānu, koku, plastiku, ādu, tekstilu un citus materiālus, muzeja apmeklētājos atraisīt fantāziju, bagātināt publiku ar idejām, dot iespēju iedvesmoties radošam darbam un iepazīt plašo profesionālu mākslinieku izmantoto materiālu klāstu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti