Kultūras ziņas

Atjaunota Krustpils pils

Kultūras ziņas

"Saulesvija" 43 Latvijas pašvaldībās

Dzīvais šahs "Rīgas Laikam"

FOTO: Dzīvais šahs «Rīgas Laikam» – Rundāles pils dārzā rakstītāji spēlē pret lasītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms nepilniem diviem gadiem Rīgas cirkā notika trakulīgs un jautrs futbola mačs – tā bija akcija žurnāla “Rīgas Laiks” atbalstam. Līdzekļu vākšana turpinās, un 12. jūlijā Rundāles pils Franču dārzā publika tika aicināta vērot un piedalīties dzīvajā šahā.

Žurnāla “Rīgas Laiks” izdevējs, filozofs Arnis Rītups skaidroja: “Kāpēc šahs? Patiesībā krāsu dēļ. Mēs strādājam ar melno un balto, un šahs arī strādā ar melno un balto.”

Pirms spēles satiktais filozofs Arnis Rītups un britu žurnālists Roberts Kotrels pārstāv melnās figūras. Kopā ar viņiem melnajos iejūtas Uldis Tīrons, Guna Kalniņa, Svens Kuzmins un citi “Rīgas Laika” autori. Savukārt baltās figūras uz šaha skatuves atdzīvina lasītāju komanda. Lielākoties Latvijas teātru aktieri. Piemēram, Kaspars Znotiņš ar savu pavadoni Azizu gatavojas izspēlēt zirga partijas.

Kā baltie uz šaha laukuma dodas arī Guna Zariņa, Baiba Broka, Regīna Razuma un citi aktieri. Imants Strads atveido torni. Aktieris pastāstīja: “Es esmu spēlējis šahu. Neiet zirga ceļā, bet iet, kā iet tornis, – uz priekšu vai uz sāniem – tā ir mana stratēģija, nejaukt lauciņus.”

Vakara gaitā tika izspēlētas četras vēsturiskas partijas. Starp tām – imperators Napoleons pret Madamu de Reimuzā, kā arī Ļeņins pret Hitleru Vīnē 1909. gadā. Zīmīgi, ka visās šajās partijās kapitulē melnie. Simboliskā veidā aicinot publiku aizdomāties par “Rīgas Laikam” nepieciešamo palīdzību. “Pēc gājiena E2-E4 visas partijas ir nolemtas, melnajiem ir jāpadodas. Tā kā mums ir spēcīga eksistenciāla monarhija “Rīgas Laikā”, mēs nolēmām to izmantot,” atzīmēja žurnāla “Rīgas Laiks” izdevējs Uldis Tīrons.

Bez vēsturiskajām partijām Rundālē partiju izspēlēja arī divi Latvijas čempioni – Zigurds Lanka un Linda Krūmiņa. Tiesa gan, šajā spēlē gājienu izvēli un tempu atviegloja metamais kauliņš. Jāpiezīmē, ka ar šo pasākumu “Rīgas Laiks” aicina ne tikai palīdzēt sev, bet arī iestāties par drukāto presi kopumā. Uldis Tīrons norādīja: “Drukātā prese – tā smaržo, ir iznīcināma, atšķirībā no elektroniskās, kura var kaut kur karāties velns zina, cik ilgi. Visu kaut ko var darīt ar drukāto presi, atšķirībā no elektroniskās. Ar elektronisko uz ateju neaiziesi.”

Pirms nepilniem diviem gadiem “Rīgas Laika” atbalstam cirkā notika autoru un lasītāju futbola mačs. Šī ir otrā žurnāla nākotnei rīkotā akcija, ko ar nopirktajām biļetēm atbalstīja aptuveni 100 skatītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti