Dienas ziņas

Forumā runā par sieviešu vienlīdzību un atbalstu Ukrainai

Dienas ziņas

Kabiles mežā – nacionālās pretošanās kustības izziņas vieta

Atjauno Andreja Pumpura pieminekli Birzgalē

FOTO: Atjaunots Andreja Pumpura piemineklis Birzgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atdzimšanu piedzīvojis latviešu dzejniekam Andrejam Pumpuram uzstādītais piemineklis Birzgalē. Piemineklis tika uzstādīts pirms 34 gadiem, kad Latvijā aizsākās Atmodas laiks, bet pēdējo 30 gadu laikā rūpi par tā labiekārtošanu bija uzņēmušies vietējie pagasta entuziasti. 

Nupat latviešu dzejniekam un eposa "Lāčplēsis" autoram apritēja 181. gadadiena. Atdzimšanu līdz ar atjaunošanas darbiem piedzīvojis Pumpuram veltītais tēlnieka Jāņa Karlova un arhitektes Ingūnas Rībenas veidotais sešus metrus augstais akmens piemineklis, ko savulaik uzcēla par kolhoza "Lāčplēsis", kā arī tautas ziedojumiem.

Piemineklis Andrejam Pumpuram tika atklāts 1988. gadā un atrodas Birzgales pagastā, kur savulaik dzīvojis Andrejs Pumpurs, un šī ir viņa dzimtas māju vieta.

Uzzinot par ieceri doties apskatīt pieminekli, puķes ar filmēšanas grupas starpniecību lūdz nogādāt birzgaliete, bijusī vietējā muzeja direktore un skolotāja Daina Melnūdre. Viņa vēl atminas, kā regulāri pirms dzejnieka jubilejas ar domubiedriem uzkopušas pieminekļa vietu un ar skolēnu grupām devusies ekskursijās gan uz Pumpura dzimtas mājām Birzgalē, gan atdusas vietu Lielajos kapos Rīgā. Un ar nožēlu raugās, ka šodien tradīcijas izzudušas.

Kā stāsta arhitekte Ingūna Rībena (Nacionālā apvienība), 1988. gadā uz pieminekļa atklāšanu braukušas tautas masas ar autobusiem un Latvijas karogiem rokās: "Nu jā, tāds absolūti neaizmirstams mirklis. Kādā Latvijas ainavā visiem būt kopā, varbūt arī tieši tādēļ, ka tas nebija Rīgā un ka tur nebija daudz iespēju policijai kaut kādā veidā to uzraudzīt vai traucēt."

Vēlāk pie pieminekļa tika uzstādīta arī Jāņa Karlova veidotā Andreja Pumpura bronzas skulptūra, kas gan drīz vien tika nozagta. Lai gan atrasta turpat grāvī un novietota pie muzeja Birzgales centrā, skulptūra arī šajā vietā bija saistoša garnadžiem.

Šogad pieminekļa atjaunošanai tika atvēlēts valsts finansējums un atjaunošanas darbus organizējusi Ogres novada pašvaldība, kas kārto arī īpašuma tiesības, jo piemineklis atrodas uz privātas zemes. Pašvaldība to pārņems savā īpašumā ar mērķi panākt, lai vietai tiek piešķirts valsts nozīmes kultūras pieminekļa statuss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti