Pusdiena

Sadalot izdevumus pa daļām, pacientus mudina katram zāļu iepakojumam ņemt savu recepti

Pusdiena

Pusdiena 29.09.2017

Lielajos kapos izrakta un drošās rokās nodota kādreiz paslēpta Hūnu ģimenes kapa plāksne

FOTO: Atgūta Hūnu kapenes plāksne

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tēvs un dēls Lapiņi 28.septembrī atdevuši Rīgas pieminekļu aģentūrai Hūnu kapenes plāksni, ko 2005.gadā atņēma zagļiem un apraka zemē. Piedāvājam fotoreportāžu no šī notikuma.

Jānis Lapiņš par Hūnu kapličas plāksni
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Šodien Lielajos kapos izrakta un drošās rokās nodota no zagļiem kādreiz paslēptā gleznotāja Kārļa Hūna ģimenes kapu plāksne. Rīdzinieks Jānis Lapiņš kādā ziemā vairāk nekā pirms desmit gadiem redzējis, kā zagļi plāksni cenšas nozagt no Hūnu ģimenes kapličas.

Dokumenti

Par mākslinieku Kārli Hūnu

Lejuplādēt

607.48 KB

Kad zagļi aizbiedēti, viņš kopā ar dēlu (arī Jāni Lapiņu) apracis plāksni blakus kapličai, lai to nemēģina zagt vēlreiz. Pēc šī gadījuma Lapiņš runājis ar nu jau mūžībā aizgājušo Lielo kapu pārzinātāju Eiženu Upmani.

Upmanis esot teicis, lai plāksni nerok ārā, līdz būs pienākuši droši laiki Lielajiem kapiem. Un tagad, kad ir piešķirts finansējums un sākušies pirmie darbi kapliču atjaunošanā, Jānis Lapiņš uzskatījis, ka pienācis laiks izrakt plāksni un nodot to drošās rokās.

Plāksne saglabājusies ļoti labi, tai nolauzts tikai viens stūrītis. Tagad to pārraudzīs un drošos apstākļos līdz brīdim, kad būs atjaunota Hūnu ģimenes kapliča, uzglabās Rīgas pieminekļu aģentūra.

Gleznotājs Kārlis Hūns ir dzimis 1831. gada 13. novembrī, savukārt miris 1877. gada 28. janvārī Davosā Šveicē pēc tam, kad 1874. gadā saslima ar tuberkulozi. 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti