Kultūras ziņas

"Survival Kit 11" – "Būt drošībā ir bīstami"

Kultūras ziņas

Māksla. Arhitektūra. Dizains. Telpa.

Ar plašu programmu aizvadīta "Baltā nakts"

FOTO: Ar plašu programmu Rīgu izgaismojusi «Baltā nakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

5. septembrī Rīgā ikviens, kurš, spītējot lietum, devās jaunu radošu iespaidu meklējumos, varēja izbaudīt ikgadējo tradīciju – mūsdienu kultūras forumu “Baltā nakts”. Šogad tā raibajā programmā bija iekļauti pārdesmit notikumi, kas pārstāvēja plašu laikmetīgās kultūras piedāvājumu – mūziku, mākslu, kino, video, dzeju, performances un vides objektus.

Ikgadējais mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts” spēj aizraut ar nezināmo un māku jau zināmo parādīt citā gaismā. Tas ierauj vēl nepazīstamās vietās un notikumos, izgaismojot vidi un cilvēku prātus, un pārsteidz ar radošām idejām. “Baltā nakts” dažviet ir klusa, dažviet rīb un dārd, un nevienu, kas viena vakara garumā devies Rīgas ielās, neatstāj vienaldzīgu. Visraibāk tā šogad virmoja Tallinas ielas kvartālā.

“Necerējām, ka trīs gadu laikā kļūsim par tik populāru vietu. Tas parāda to, ka Rīgā varētu būt vairāk tādas iekšpagalmu vietas, kur cilvēki jūtas mājīgi un omulīgi, kur netraucē pilsētas trokšņi, kur var justies kā savā pagalmā,” norāda Tallinas ielas kvartāla kurators Kaspars Lielgalvis.

Jau trešo gadu “Baltajā naktī” Tallinas ielas kvartālā notika ielu mākslas sacensības – piecās stundās 11 mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sacentās par 500 eiro vērto balvu, apgleznojot kvartāla iekšpagalma ēkas.

Mākslinieks Mārtiņš Aizpurvs stāsta, ka izvēlējies darbu veidot kā piemiņu “ceļu satiksmes upuriem; bieži vien, kad novirzām fokusu uz kaut ko citu, neievērojam mazus ezīšus, vardītes, čūskiņas, un tie tiek sabraukti.”

““Baltā nakts” ir izcils laiks, kad pievērst uzmanību šiem mazajiem nakts radījumiem, tāpēc nolēmām dot vārdu ezim, kurš rotās sienu viens pats,” atzīmē māksliniece Viviana Maria Staņislavska.

Savukārt iekštelpās un pagalmā atklāta izstāde no otrreiz izmantotiem materiāliem, pievēršot uzmanību atkritumu problēmai un patērētāju dzīvesveidam.

“Mēs cenšamies pievērst uzmanību atkritumu problēmai gan Latvijā, gan Igaunijā, ņemot vērā, ka Latvija un Igaunija katru gadu saražo par 3 procentiem vairāk atkritumu, tas ir ļoti daudz, tas nozīmē, kas mums būtu kaut kas jāmaina savā domāšanā un attieksmē pret patēriņa kultūru,” skaidro Vides risinājumu institūta mākslas projektu vadītāja Guna Dātava.

Tikmēr Raiņa un Aspazijas mājā “Baltajā naktī” atklāja Žebera jeb Andra Brežes izstādi “Rezerves dzeja”. Tajā mākslinieks un dzejnieks turpina meklējumus grafiskās dzejas žanrā, uzjautrinot skatītājus un lasītājus ar asprātīgām piktogrammām.

Bet netālu no Bastejkalna virs kanāla zemei neticami tuvu bija nolaidies Marss.

Savukārt Arkādijas parkā bija nolaidies privātais Mēness,  bet Doma laukumā “Baltajā naktī” bija aplūkojama  17. Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas ekspozīcijas instalācija “Pārtrauktie savienojumi”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti