Forums «Baltā nakts» izaudzis līdz desmitiem pasākumu visā Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā sestdien vakarā notiks ikgadējais kultūras forums „Baltā nakts”, kas deviņu gadu laikā izaudzis līdz visu galvaspilsētu aptverošam kultūras notikumu „spietam” ar vairāk nekā 50 pasākumiem no Rīgas centra līdz vistālākajām apkaimēm. 

„Baltās nakts” galvenais akcents šogad likts uz Parīzi un franču kultūru, kurā meklējamas šī mūsdienu kultūras foruma saknes. No grupas „Pērkons” Kalnciema kvartālā līdz ēnu spēlēm Imantas logos, no koncertiem Vidzemes tirgus gaļas paviljonā līdz iespējai gleznot ar ūdeni pie operas vai tumsā izložņāt Daugavgrīvas cietoksni - tik raiba ir šā gada „Baltās nakts” programma.

„Baltās nakts” vizuālo identitāti šogad iedvesmojusi par vienu no mākslas kino pamatlicējiem uzskatītā franču režisora Žorža Meljesa pirms 102 gadiem uzņemtā filma „Ceļojums uz Mēnesi”. Tās atjaunoto versiju ar franču grupas „Air” oriģinālmūziku „Baltajā naktī” demonstrēs kino „Splendid Palace”.

„Tā ir filma, par ko visi ir dzirdējuši, bet maz ir redzējuši. Šai filmai ir liela nozīme ne vien Francijas, bet visas pasaules kino vēsturē. Daudzi kino veidotāji no tās ir ietekmējušies. Rīgā redzēsim nevis melnbalto, bet iekrāsoto filmas versiju, kuras restaurācija ilga desmit gadu,” atklāj Francijas kultūras centra pārstāve Anna Sofija Lelonga.

Francijas zīmē šogad noritēs arī vairāki citi „Baltā nakts” pasākumi, piemēram, režisora Juri Ankarani filmu triloģija kino „Splendid Palace”, franču eksperimentālās mūzikas koncertnakts Anglikāņos un franču laikmetīgā cirka izrāde VEF kultūras pilī.  

„Ir tā iegadījies, ka šajā „Baltajā naktī” mums ir ārkārtīgi daudz citu „Balto nakšu” pārstāvēto pilsētu projektu. Tā kā Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, mēs vēlējāmies iezīmēt arī „Baltās nakts” norisi, zinot, ka Rīgas pilsētā būs ļoti daudz kultūras norišu. Nonācām pie secinājuma, ka vajag akcentēt šo franču sākotni. Tāpēc Žorža Meljesa kinodarbs ir kļuvis par mūsu talismanu,” skaidro programmas koordinators Gints Ozoliņš.

Savukārt Latvijas aktīvākās kultūras organizācijas piedāvās daudzveidīgu programmu arī sen aizmirstās vai līdz šim neatklātās kultūras vietās. Piemēram, Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 6" risināsies Vāgnera zālē un bijušajā tekstila fabrikā "Boļševička", „Sinfonietta Rīga” un Latvijas jaunie zinātnieki publikai pirmo reizi atklās jauno koncertzāli "Rīga" Zinātņu akadēmijas ēkā, bet Radio NABA projekts "Videogrāfija IX: Space Textures VIII" darbosies jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā.

Vairāk kā trešā daļa no 54 šā gada kultūras pasākumiem būs nevalstisko iniciatīvu projekti, zina stāstīt rīkotāju pārstāvis Kaspars Bērziņš.

 „Iniciatīvas projekti aptver mūsu pilsētu un sabiedrību visdažādākajos veidos - mums ir gan bērnudārzs, gan skola, gan baznīca, gan klubi, tāpat veikali, biroju ēkas un tamlīdzīgi. Arī projektu spektrs ir ļoti plašs - mēs pārstāvam gan izstādes, gan ir dejas projekti pilsētas ielās, arī katra iestāde iepazīstina ar savu ikdienu mazliet citādā veidā, lūkojoties uz to caur mūsdienu kultūras un laikmetīgās mākslas prizmu,” klāstīja Bērziņš.

„Baltās nakts” pasākumi aptvers arī ļoti plašu ģeogrāfisko spektru - ko redzēt būs gan Spīķeru kvartālā, gan Vecrīgā, Vērmanes dārza apkārtnē un Vidzemes tirgū, gan Daugavgrīvas cietoksnī, Imantas kultūras centrā, Āgenskalna un Torņakalna apkaimēs, Teikā un Sarkandaugavā.

Viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem pasākumiem būs vācu kolekcionāres Jūlijas Štošekas videomākslas izstāde Rīgas mākslas telpā, ko „Baltajā naktī” papildinās arī divu kolekcijas mākslinieku uzstāšanās. Stošekas kolekcija ir 21.gadsimta zīmols laikmetīgās mākslas kolekcionēšanā, saka izstādes producente Rīgā Inga Šteimane.  

„Jūlija Stošeka kolekcionē tikai kaut ko ļoti nemateriālu un seko tam, ko rada mūsdienu mākslinieki. Caur videomākslu un performanci var aptvert ļoti plašu laikmetīgās mākslas ainu. Šo kolekciju pamatoti var dēvēt par vienu no interesantākajām un radošākajām kolekcijām laikmetīgajā mākslā,” stāsta Šteimane.

Orientēties plašajā „Baltās nakts” piedāvājumā šovakar palīdzēs arī informācijas centrs pie Laimas pulksteņa, un daži pasākumi ilgs līdz pat trijiem rītā.

„Baltā nakts” ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas - Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma.

Jau vēstīts, ka "Baltās nakts" pirmie pasākumi tiks atklāti sestdien, 6.septembrī, plkst. 11 dienā, bet pēdējie turpināsies līdz pat plkst. 5 svētdienas rītā.

Visi "Baltās nakts" pasākumi apmeklētājiem ir pieejami bez maksas un notiek dažādās Rīgas vietās. Šogad aktīvākie Rīgas punkti būs Spīķeru kvartāls Maskavas forštatē, Vecrīga, Vērmaņdārza apkārtne un citas vietas Rīgas centrā, Daugavgrīvas cietoksnis, Imantas kultūras centrs, kā arī Āgenskalna un Torņakalna apkaimes Pārdaugavā, Teika un Sarkandaugava - Daugavas kreisajā krastā.

Visu pasākumu karte -1188.lv mājas lapā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti