Kultūras ziņas

Festivāls atdzīvina tukšos Rīgas namus

Kultūras ziņas

Izveidota Rundāles pils mobilā aplikācija

Ideju destilācija forumā "TEDxRiga 2015"

Forumā «TEDxRiga 2015» pieredzē dalās kultūras, zinātnes un izglītības profesionāļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturto gadu pēc kārtas Rīgā norisinās forums "TEDxRiga", kur pulcējas kultūras, zinātnes un izglītības profesionāļi. Tā ir vieta, kur dalīties ar intelektuālo pieredzi un uzrunāt plašāku sabiedrību par kultūras sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem. Šogad forums pievēršas tam, ka visi lielie sasniegumi reiz ir sākušies ar maziem un ne vienmēr novērtētiem soļiem.

TED ir starptautiska bezpeļņas organizācija ar devīzi «Idejas, ar kurām vērts dalīties» (Ideas worth spreading). Tāpēc arī tēmu loks ir visplašākais - sākot no zinātnes un beidzot ar urbāno mākslu. Visam pamatā ir lektora personiskajā pieredzē balstītas atziņas.

""TEDx" ir vienīgā konference Latvijā, kas izķer intelektuālo saturu, ko vēstīt citiem, un ļoti, ļoti pamatīgi destilē. Tās nav parastas, atūdeņotas runas, bet gan īsas, kodolīgas runas, kur cilvēks ir reāli sasprindzis, lai pateiktu svarīgāko," norāda "TEDxRiga" organizators Pāvils Jurjāns.

"Viens no radošā noslēpumiem patiesībā ir kopēšana, kombinēšana un pavairošana. Tukšā vietā nerodas nekas, tāpēc idejām ir jāmiksējas. Idejas iemiesojas cilvēkos, tāpēc jāmiksējas ir arī cilvēkiem,” pauž Latvijas Universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Katra lektora monologam ir atvēlētas 15 minūtes. To laikā viņš skaidro savu izpratni par šī gada foruma moto "Mazā spēks". Tā, piemēram, debašu aktīvists Mārtiņš Jurjāns saskata, ka Latvijā trūkst debašu kultūras. Savukārt bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers sprieda par dzīvības vērtību, saskaroties ar nāvi.

"Apzināties to, ka nāve seko tev no dzimšanas brīža, tā ir tāda maza lieta. Ja tu saproti tās nozīmi, tava dzīve kļūst daudzreiz piepildītāka, efektīvāka. Tu gūsti daudz lielāku baudu no tās," pauž Valdis Zatlers.

"Es vēlējos pateikt, ka Latvijai kā salīdzinoši jaunai demokrātijai ļoti noderētu kvalitatīva debašu kultūra, kas ir bāzēta uz argumentiem, balansētu skatu un savstarpēju cieņu," norāda Mārtiņš Vaivars.

Šogad uz "TEDxRiga" skatuves kāpa 21 lektors. Gribētāju esot bijis daudz, un tāpēc atlase esot bijusi visai stingra. Ir vērts censties, jo lektoru domugraudi sasniedz ne tikai zālē sēdošo auditoriju - lektoru runas tiek saglabātas internetā un straumētas tiešraidē, kur, kā vēsta foruma organizatori, ik gadu tās noskatās vairāk nekā 10 000 unikālo lietotāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti