Fonds «Viegli»: Kādā no Rīgas parkiem taps Ziedoņa centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Paredzams, ka līdz Latvijas simtgadei - 2018. gada 18.novembrim - kādā no Rīgas parkiem būs izveidots Ziedoņa radošais centrs, kurā glabāsies un varēs iepazīties ar dzejnieka Imanta Ziedoņa kultūras mantojumu.

To intervijā Latvijas Radio programmai „Labrīt” sestdienas rītā sacīja fonda „Viegli” pārstāves Žanete Grende un Ināra Kehre.

Grende stāstīja, ka savulaik runāts, ka Ziedonim Rīga ir ne visai patikusi. Tomēr trīs lietas viņam galvaspilsētā ir patikušas: kafejnīcas, parki un bibliotēkas. Tad nu kādā no Rīgas parkiem varētu tapt Ziedoņa centrs, kurā atrastos Ziedoņa kultūras mantojums, lasītava, muzejs un kafejnīca.

Patīkami, ka arī Rīgas dome šo projektu atzinusi par vērtīgu, norādīja viena no fonda „Viegli” dibinātājām Grende.

Vienlaikus norit arī ikgadējie darbi, un arī šogad fonds pasniegs balvu „Laiks Ziedonim”. To nosaukumi, kā allaž, būs radoši. Piemēram, balvu zinātnē varēs iegūt nominācijā „Taureņu uzbrukums”. Kehre skaidroja, ka to saņems cilvēks, kurš spēj aktīvi un radoši strādāt zinātnē.

Balvu „Kedas” saņems novadpētniecībā cilvēks, kurš apkopo ziņas par savu novadu un sniedz ieguldījumu sevis apzināšanā. Savukārt balvu „Zemi es mācos” saņems kāds lauku ražotājs, kurš rūpējas par vides sakoptību, ražo tai draudzīgus produktus un spēj tos pārdot. Balvu „Rabarbers” saņems jaunietis vai bērns, kuram piemīt degsme un sūtība savā darbā, kas dod lielāku pienesumu visai Latvijas sabiedrībai.

Visbeidzot, nominācijā „Bize” meklēs literatūras skolotāju, kurš caurs literatūru spēj skolēnu pilnveidot kā radošu personību.

Kehre uzsvēra, ka degsme, sūtība un attapība ir fundamentāli kritēriji jebkurā no šīm nominācijām, kad sāks vērtēt potenciālos balvas ieguvējus.

Kehre piebilda, ka balvas uzvarētājiem pasniedz „gan par to, ko cilvēki dara, gan par to, kādi viņi ir kā personības”. „Mēs meklējam cilvēkos vērtības,” viņa teica.

Grende piezīmēja, ka Ziedonis savulaik teicis, ka divas trešdaļas no laika ir jāvelta runāšanai par to, kas ir labs. Vairums laika ir jāvelta „labajam, attīstībai, spējām” un tikai viena trešdaļa „kritikai un melnajam”. Tādējādi balvas „Laiks Ziedonim” mērķis ir ''parādīt lielo, skaisto un spēcīgo”.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" apbalvojumu "Laiks Ziedonim" iedibināja 2014.gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības - izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti.

Laureātus atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3000 eiro apmērā.

Laureāti tiks godināti īpašā ceremonijā, kas jau tradicionāli norisināsies 3.maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" dibināts 2010.gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam - dzejniekam Ziedonim - tuvu misiju: "Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties." Fonda mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā, veicinot Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas idejas un veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti