Fonds «Viegli» iemēģina Ziedoņa muzeja radošo programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Fonds „Viegli” augustā aicina uz Imanta Ziedoņa vasaras māju Murjāņos, kur piedāvās īpaši izstrādātu radošo programmu. Tās laikā apmeklētāji varēs iepazīt Ziedoņa vasaras mājas atmosfēru un apkārtni, bet tas nenotiks tradicionālā veidā, jo apmeklētājiem arī pašiem būs daudz radoši jādarbojas. Tas būs pirmais mēģinājums praksē īstenot paša Ziedoņa iecerētās idejas par viņa muzeju, kas būtu gana neordinārs un netipisks.

Pirms pieciem gadiem Imants Ziedonis sava muzeja veidošanu uzticēja fondam „Viegli”. Viņa nosacījums bija, ka vasaras mājai Murjāņos ir jātop par netipisku muzeju vai drīzāk pat par ne-muzeju. Viņš negribēja, ka tajā būtu gidi, kas stāsta par eksponātiem, un cilvēki, kuri ir atdzīti šos stāstus klausīties. Viņš gribēja, lai nāk tikai tie, kas patiesi vēlas, un lai viņi ne tikai skatās, bet arī paši radoši līdzdarbojas.

Fonda „Viegli” dibinātāja Žaneta Jaunzeme-Grende atzīst, ka izveidot šādu tik ziedonisku muzeju nav tas vieglākais uzdevums, un augustā piedāvātā radošā programma būs pirmais mēģinājums Ziedoņa idejas ieviest praksē:

„Šobrīd esam spēruši pirmos pētniecības pilotsoļus, lai paskatītos, kā tās mūsu idejas strādā – kā cilvēki jūtas, kāda ir reakcija, jo mūsu diskusijās, kurās mēs runājām, kas ir Imants Ziedonis, mēs sapratām, ka viņu jau nevar tā īsti satvert, viņš ir visur un nekur. Tāpēc mēs arī pret šo muzeja ideju attiecamies ar lielu pietāti, lielu uzmanību, ejam tādiem bikliem soļiem."

Radošā programma Ziedoņa Murjāņu mājā izpaudīsies tā, ka trīs stundu garumā dalībnieki māju, tās apkārtni un paša Ziedoņa personību varēs iepazīt gan caur iedziļināšanos sevī, gan dažādām radošām nodarbēm, uz kurām aicinās fonda „Viegli” pārstāvji, stāsta projekta vadītāja Arta Platace:

„Sākumā būs process, kad mēs katrs „atvērsimies”, paskatīsimies uz sevi. Tad mēs iesim mājā, kur līdzās iespējai aplūkot māju būs jāveic vēl dažādas aktivitātes, piemēram, būs jāpalasa un jāspēj ar lasīto padalīties. Tad, kad būsim sapratuši, kas ir Ziedonis un ko viņš mums saka, tad mums būs laiks jaunradīt. Mēs kopā ar apmeklētājiem dosimies ārā - mežā - un radīsim. Tā varēs būt dzeja, jaunas epifānijas, jauns stāsts vai kāda cita mākslas forma. Tā pamatdoma ir – piedalīties, lai varētu redzēt gan sevi, gan to, kas ir Ziedoņa muzejā."

Augusta beigās Murjāņu mājas teritorijā plānoti arī kinovakari, kuros rādīs ar Ziedoni saistītas filmas un par kurām stāstīs dzejnieka līdzgaitnieki.

Šie būs tikai pirmie soļi Ziedoņa muzeja ceļā pie apmeklētājiem, taču visdrīzāk Murjāņu māja nekad nekļūs par muzeju vai ne-muzeju lielām tautas masām.

„Mēs saprotam, ka tā ir milzīga vērtība - Imanta Ziedoņa paša uzcelta māja - un piedevām ar Imanta nosacījumu, ka viņš gribētu, lai cilvēki atnāk ciemos, un, ja viņi vēlas, viņi visu drīkst aiztikt. Mēs domājām, kā var nodrošināt to, ka cilvēki nāk, visu ņem, aiztiek. Taču mēs sapratām, ka tā kapacitāte, kas ir šajā muzejā, ir ļoti neliela. Ļoti neliels skaits cilvēku varēs atbraukt uz šo muzeju, jo vienkārši vairāk nav iespējams uzņemt," saka Žaneta Jaunzeme-Grende.

Tā kā Murjāņu mājas kapacitāte ir maza, bet cilvēkiem interese par Ziedoņa muzeju ļoti liela, ir ieceres, ka varētu izveidot vēl atsevišķi divas lielākas vietas, kur iepazīt Ziedoni. Viena varētu būt Rīgā, bet otra netālu no Murjāņiem, skaidro Jaunzeme-Grende: „Šobrīd mums rit sarunas ar Rīgas domi, jo Imants Ziedonis 50 gadus ir bijis rīdzinieks. Tāpat šobrīd meklējam vienu vietu ap Murjāņiem, Krimuldas-Siguldas novadā, kur varētu uzcelt jaunu, lielāku, modernu muzeju, lai tas būtu pieejams visiem Latvijas iedzīvotājiem un viesiem uz Latvijas simtgadi."

Tas par nākotnes iecerēm. Bet jau no šī gada augusta fonds „Viegli” aicina uz Ziedoņa Murjāņu māju „Dzirnakmeņi”, kur notiks radošās programmas.

Tās būs pieejamas četras dienas – 8., 9., 29.augustā un 6.septembrī, un tām noteikti jāpiesakās iepriekš, jo vietu skaits grupās ir ierobežots, maksimums vienā grupā ir 28 cilvēki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti