Kultūras ziņas

Latvijas simtgades programmas izvērtējums

Kultūras ziņas

Tiešsaistē notiek Latvijas izrāžu skate "LiVe"

Finiša taisnē koncertestrādes "Pūt, vējiņi!" rekonstrukcija

Finiša taisnē koncertestrādes «Pūt, vējiņi!» rekonstrukcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šomēnes plānots pabeigt pagājušā gada maijā uzsākto Liepājas koncertestrādes “Pūt, vējiņi!” pārbūvi, kas veikta ar mūsdienīgiem celtniecības materiāliem, uzlabojot akustiku un pielāgojoties tagadējām vides prasībām, taču ar pietāti pret estrādes vēsturi. Nākamgad “Pūt, vējiņi!” ar plašu piedāvājumu atgriezīsies Latvijas kultūrvietu kartē, un jau tagad pasākumu organizatori tajā rezervējuši praktiski visas 2022. gada pavasarī un vasarā pieejamās nedēļu nogales.

1964. gadā celtā koncertestrāde “Pūt, vējiņi!” daudziem saistās galvenokārt ar leģendāro mūzikas festivālu “Liepājas dzintars”, un uz tās skatuves kāpušas daudzas Latvijas un arī ārvalstu mūzikas zvaigznes. Pēdējos gados pirms rekonstrukcijas estrāde gan bija visai bēdīgā stāvoklī un plaši pasākumi tur vairs nenotika.

Liepājas domes izpilddirektora vietnieks Didzis Jēriņš stāsta: “Pirms vairākiem gadiem pašvaldība nonāca izšķiršanās priekšā – vai nu mēs demontējam šo ēku pilnībā vai tās vietā mēģinām uzbūvēt jaunu, jo bija skaidrs, ka vecās ēkas atjaunošana, kas celta pagājušā gadsimta 60. gados, reāli nav iespējama.”

Apvienojot Liepājas pašvaldības budžeta, valsts dotāciju un Eiropas reģionālā attīstības fonda līdzekļus, estrādes pārbūvei tika novirzīti aptuveni 2,3 miljoni eiro. Būvdarbus veic uzņēmums “Bildberg” atbilstoši arhitekta Agra Padēļa-Līņa skicēm un SIA "Livland Group” projektam. Iecerēts, ka estrāde – ar oranži dzelteno dēlīšu apšuvumu un apkārt iestādītajām priedēm – simboliski būs kā jūras krastā izskalots dzintars. Savukārt tās kādreizējā plašā teritorija tagad sapludināta ar parku.

Liepājas Attīstības pārvaldes projekta vadītāja Solvita Kaņevska skaidro: “Lielais, masīvais žogs apkārt teritorijai ir demontēts, atpakaļ netiks izbūvēts. Parka teritorija ir atvērta, tiks pievienota Jūrmalas parkam.”

Pārbūves rezultātā paplašināta skatuve, uzlabota tās pārredzamība no skatītāju vietām, kā arī palielināts sēdvietu skaits. Vēl gaisā virmo ideja par Latvijas mūziķu slavas alejas pārcelšanu uz koncertestrādes teritoriju. Šobrīd tā atrodas Liepājas centrā blakus ēkai, kur agrāk bija “Latvijas 1. rokkafejnīca”, bet tagad iekārtojušies ar mūziku nesaistīti uzņēmumi. “Iespējams, šo vēsturisko elpu vajadzētu pienest tuvāk koncertestrādei, kas varbūt būtu piemērotāka vieta,” spriež Didzis Jēriņš.

Koncertestrādi “Pūt, vējiņi!” apsaimnieko SIA “Liepājas Latviešu biedrības nams”, kura vadība informē, ka jau izsludināti iepirkumi par gaismas un skaņas tehnikas ierīkošanu, estrādes mājaslapas un logo izveidi. No pasākumu organizatoru puses interese par atdzimstošo kultūrvietu esot ļoti liela.

SIA “Liepājas Latviešu biedrības nams” valdes locekle Vita Hartmane uzsver: “Tādi grand spēlētāji koncertu veidošanā visi ir interesējušies un jau iezīmējuši potenciālos datumus uz nākošo gadu. Izskatās, ka pasākumi norezervēti, visas sestdienas, svētdienas, piektdienas, gandrīz aizpildītas.”

Šobrīd šeit vēl skan urbji un zāģi, bet paredzēts, ka mūzika atjaunotajā estrādē pirmoreiz ieskanēsies nākamā gada pavasarī – atklāšanas koncertā.

Estrādes "Pūt, vējiņi!" vizualizācija
Estrādes "Pūt, vējiņi!" vizualizācija

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti