Kultūras ziņas

Aktrisei Baibai Valantei 60

Kultūras ziņas

Dzīvi atsāk 200 gadus sens trombons

Trauksmes zvani "Kultūras dienā"

Finansiālās grūtībās nonācis kultūras izdevums «KDi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Neoficiāli izskanējusi informācija par izdevuma "Kultūras diena un izklaide" jeb "KDi" finansiālām problēmām.

Lielākais no diviem Latvijas kultūras preses izdevumiem jau divas nedēļas iznācis krietni plānāks. Tāpat nav zināms, vai izdevums turpinās iznākt vasaras mēnešos. 

Latvijā šobrīd ir tikai divi periodiskie kultūras izdevumi – laikraksta "Diena" iknedēļas pielikums "Kultūras Diena un Izklaide" jeb "KDi" un krietni plānākais "Latvijas Avīzes" pielikums "Kultūrzīmes". Šogad uz šiem diviem un vēl interneta portālu "Satori" sadalīts Kultūras ministrijas finansējums kopumā 70 000 eiro apmērā.

"KDi" galvenā redaktore Dita Rietuma uzsver – finansējums ir tik niecīgs, ka tikpat labi tā varētu arī nebūt.

Uztvert to, ka "KDi" bija ir un būs tādā apjomā, tāda mērogā, kā tas ir šobrīd, tas ir vienkārši naivi. Šie padsmit tūkstoši latu ir apmēram nepilni trīs procenti no "KDi" gada budžeta. Finansējums ir teju desmitkārtīgi mazāks, nekā tas būtu nepieciešams. Būsim reālisti - ja valsts neatbalstīs kultūras presi, tā uz finansiāliem pamatiem Latvijas valstī nespēj eksistēt," saka Dita Rietuma.

Rietuma skaidro – pat ja Kultūras ministrijas finansējums netiktu sadalīts vairākiem medijiem, ar to tāpat nepietiktu viena izdevuma pastāvēšanai. Viņasprāt, daudzu nelielu nišas izdevumu, piemēram, "Teātra Vēstneša", vietā būtu jāveido viens uz plašu auditoriju mērķēts valsts atbalstīts kultūras izdevums, kas varētu iegūt sabiedriskā medija statusu.

Kultūras ministrijā uz iespēju, ka kultūras preses izdevumiem varētu piešķirt vairāk naudas, skatās skeptiski.

Šim gadam finansējums ir tāds, bet kultūrpolitikas pamatnostādņu dokumentā "Radošā Latvija" mēs šai nišai finansējumu plānojam palielināt. Bet tas ir atkarīgs no kultūras budžeta," norāda Kultūras ministrijas Nozaru politikas nodaļas vecākā referente Līga Buševica.

Akciju savienības "Diena" valdes priekšsēdētājs Edgars Kots intervijai nepiekrita, bet rakstiski apliecināja, ka nav plānots vasarā laikrakstu neizdot. Ja nebūs lielu satricinājumu ekonomiskajā situācijā, tas turpinās iznākt arī rudenī. Tiekot arī meklēti sponsori, lai laikraksts varētu atkal būt biezāks – šobrīd ierasto 32 lappušu vietā tas ir 24 lapaspuses biezs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti