Dienas ziņas

Cēsīs izcēlies plašs meža ugunsgrēks

Dienas ziņas

Uzņemta filma "Laika tilti"

Finansējums sakrālā mantojuma saglabāšanai nākamgad nav paredzēts

Finansējums sakrālā mantojuma saglabāšanai nākamgad nav paredzēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājā šobrīd remontē un atjauno trīs dažādu konfesiju baznīcas. Vērienīgie būvdarbi notiek Sakrālā mantojuma saglabāšanas programmas ietvaros, bet nākamajā gadā budžetā nav paredzēti līdzekļi programmas turpināšanai, kas rada bažas, vai iesāktos būvdarbus pabeigs.        

Šī gada 1. janvārī stājās spēkā Sakrālā mantojuma finansēšanas likums, kas radīts, lai nodrošinātu valsts finansiālu atbalstu dievnamu, klosteru un citu celtņus saglabāšanai. Šajā gadā tam piešķirts viens miljons eiro, kas ir trīs reizes mazāks finansējums ne kā tika pieprasīts un nauda pietika tikai 28 no vairāk nekā 50 projekta iesniedzējiem.

Liepājā trīs dievnamiem šīs programmas ietvaros tika piešķirti 237 000 eiro, attiecīgi Svētā Jāzepa katoļu katedrālei - 58 000, Liepājas Svētās trīsvienības evaņģēliski luteriskajai baznīcai – 109 000 eiro, Liepājas Svētās trīsvienības pareizticīgo katedrālei - 70 000 eiro. 

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes kultūras mantojuma politikas pārvaldes vadītāja Baiba Mūrniece pastāstīja, ka “patlaban ir zināms, ka nākamajā gadā šāda iespēja nebūs, un pēc tam 2020. gadā būs pieejams pusmiljons eiro”.

“Bet mēs esam lūguši valdību izskatīt iespēju tomēr arī nākamajā gadā piešķirt šo finansējumu, jo jau šogad, zinot, ka ir viens miljons pieejams, draudzes kā neatliekamus darbus tik un tā definēja tos 3,5 miljonu apmērā,” norādīja Mūrniece.

Liepājā Svētā Jāzepa katedrāle no visas prasītās summas nav saņēmusi tikai 11 eiro, un kā stāsta šī dievnama bīskaps jumta seguma maiņu varēs pabeigt pilnībā jau līdz gada beigām. Taču baznīcai nepieciešami arī citi remontdarbi.

 “Es smejos, tuvākiem 100 gadiem te darba ir ko darīt, var paskatīties, būtu labi, ja viņa būtu skaistāka, dzeltenāka tā, kā tie ķieģeļi sākotnēji ir bijuši,” atzina Liepājas diacēzes bīskaps Viktors Stulpins.

Visiespaidīgākie remontdarbi šobrīd vērojami pilsētas centrā esošajā Svētās trīsvienības baznīcā, kur tiek mainīts jumta segums, atjaunota fasāde un notiek citi restaurācijas darbi.

 “Katra detaļa parāda savu, viņa šeit ir stāvējusi 260 gadus, un katra ir savu mūžu dzīvojusi. Katra detaļa šeit ir sava. un jāpieiet tai kā individuālai personībai,” stāstīja UPTK projekta vadītājs Mārtiņš Lilienfelds.

 “Noslēdzoties fasādes darbu atjaunošanai, būs noslēdzies tas glābšanas darbu posms, un tas nozīmēs, ka mākslinieciskās vērtības vairs netiek apdraudētas un neiet bojā,” sacīja Liepājas Svētās trīsvienības evaņģēliski Luteriskās baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

Atbalstu saņēma kritiskākajā stāvoklī esošās celtnes. Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldē informēja, ka pēdējo 20 gadu laikā dievnamu stāvoklis būtiski uzlabojies, ir nomainīti jumta segumi, restaurēti torņu gaiļi un baznīcu interjeri, bet darbu vēl ir daudz. Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļautas 357 baznīcas, tai skaitā 13 klosteri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti