Kultūras ziņas

Simbolisma izstāde pēc iepriekšēja pieraksta

Kultūras ziņas

Chris Noah dziesmas Radio bigbenda skanējumā

Maijai Kūlei – 70

Filozofei Maijai Kūlei 70 gadu jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

21. aprīlī apaļā jubilejā sveicam filozofi, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta direktori Maiju Kūli. Būdama daudzu zinātnisko darbu autore un dažādu sabiedrisku un valsts organizāciju aktīviste, Maija Kūle vienmēr izcēlusies ar skaidru skatījumu un atklātu viedokli par notiekošo Latvijā un pasaulē. Turklāt šim viedoklim īpašu vērtību piedod Maijas Kūles interešu loks – filozofijas vēsture, sociālā, kultūras un izglītības filozofija, kā arī cilvēktiesības. Jubilāre atzīst, ka ļoti ilgojas pēc kolēģiem un semināriem ar doktorantiem klātienē. Valsts prezidents Egils Levits filozofei tieši dzimšanas dienā piešķīris Cildinājuma rakstu.

Maija Kūle savā profesionālajā un arī sabiedriskajā dzīvē vienmēr aktīvi iesaistījusies dažādās organizācijās, ilgu laiku vadījusi Latvijas Inteliģences apvienību un bijusi Starptautisko filozofu biedrību federācijas padomes sastāvā. Arī par šī brīža situāciju pasaulē, filozofei ir savs viedoklis.

"Viena daļa saka, nu cilvēce, jo tas nav tikai Latvijas jautājums, mainīsies. Viņa kļūs apdomīgāka, netērēs resursus tik daudz, kur tas nav vajadzīgs. Es nezinu. Man dziļas aizdomas, ka nekļūs. Ka nāks tāds atsitiens un mēs to kovidu pieveiksim. Un cilvēki ļoti gribēs atgriezties tajā patērētāju sabiedrības baudu jaukumā. Pirkt, pirkt, braukt, braukt. Man arī patīk ceļot. Man šķiet, ka no kovida būs tāds kā “izbaiļu efekts”. Mēs būsim nobiedēti, mēs pret epidēmijām, pret veselību noteikti uzmanīgāk izturēsimies," pārdomās dalās Kūle.

Par Latvijas sabiedrības lielāko problēmu Maija Kūle atzīst nespēju paciest un psiholoģiski samierināties ar neikdienišķām grūtībām.

Viņa teic: "Šobrīd ir liels sūdzēšanās un aizvainojuma vilnis un psihoterapeiti saka, ka tik daudz darba nav bijis. Es ticu, ka tas ir objektīvi. Mēs neesam īsti novērtējuši relatīvo labklājības līmeni, kas Latvijā ir pa šiem trīsdesmit gadiem sasniegts. Relatīvi. Nekas nav absolūts. 

Mēs esam sasnieguši mierīgas, demokrātiskas, sakarīgas, relatīvi sakarīgas valsts labklājības līmeni.

Protams, ka mēs gribam vēl labāk, lielākas algas tā kā Vācijā vai Šveicē. Bet uz to ir daudz vairāk jāstrādā. Katram jāstrādā."

Kūle spriež, ja jau lielu ballīti ar draugiem rīkot nevar, jubileju, nepiesaistot pie konkrētā datuma, jāsvin visu gadu. Viņa ļoti cer draugus un kolēģus uzaicināt ciemos vasaras beigās.

21. aprīlī Valsts prezidents Egils Levits piešķīris Cildinājuma rakstu Maijai Kūlei, paužot pateicību par nozīmīgo ieguldījumu zinātnē un pētniecībā un sveicot 70 gadu jubilejā.

Valsts prezidents Kūlei veltītajā Cildinājuma rakstā norāda: “Augsti vērtēju Jūsu profesionālo un zinātnisko darbu, lai blakus eksaktajām zinātnēm stiprinātu Latvijā filozofijas un humanitāro zinātņu pozīcijas, vienlaikus izzinot Eiropas kultūru, vērtības un identitāti. Jūs ar patiesu un nenogurstošu interesi esat veltījusi savu mūžu zinātnei un pētniecībai, būdama iedvesmojošs piemērs jaunajai paaudzei. Sveicu un godinu Jūs 70. jubilejā!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti