Rīta Panorāma

Intervija ar tiesībsargu Juri Jansonu

Rīta Panorāma

Daudzveidīga atpūta Ogres Zilajos kalnos

Muzikāls, vizuāls un metafizisks pasākums "Ezera skaņas"

Festivāls «Ezera skaņas» tematiski pētīs cilvēka un zemūdens dzīles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saullēkta sagaidīšana neaizmirstamā mūzikas, gaismas un miglas pavadījumā norisināsies arī šogad, 17. augustā Vestienā, Kāla ezerā. Šoreiz festivālam „Ezera skaņas”, kas sāksies jau pulksten 4.00 no rīta, tiek dots nosaukums „Ceļš sākas šonakt. Es dodos mainīties”, jo tas tematiski pētīs zemūdens dzīles, pielīdzinot tās cilvēka zemapziņas plašumiem.

Netipiskā festivāla „Ezera skaņas“ radīšanas nodoms nav komerciāls, tas tiek veidots kvalitatīvas mākslinieciskās idejas un brīvas radošās izpausmes nodrošināšanai un iedvesmošanai.

“Festivāla attīstība notiek ļoti organiski, manuprāt. Attīstām formātus un idejas, kā varam papildināt šo pasākumu,” intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” norāda “Ezera skaņu” rīkotājs Matīss Spaile.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

EZERA SKANAS from Ezera Skanas on Vimeo.

Konceptuāli pasākums nemainās – tas sākas pulksten 4 no rīta.

“Skatītāji ierodas tajā vidē tumsā un piedzīvo tās vides parādīšanos gaismā, līdz ar saullēktu un līdz ar mūzikas attīstību,” stāsta Reinis Spaile. “Tas ir formāts, ko mēs nemainām, bet attīstām gan muzikāli, gan ar scenogrāfiju – tas ir tāds peldošs ciemats, kas parādās ezera vidū.”

“Mūzika pielāgojas gaismas attīstībai. Sākot no tumsas, tā ir instrumentāli minimāla mūzika, tad tā aug un kulminē, līdz ar saullēktu. Trīs stundu laikā uzstājas trīs līdz četri mākslinieki,” turpina Reinis Spaile, taču mākslinieku vārdus neatklāj. Organizatori uzskata, ka apmeklētāji brauc uz pasākumu, nevis uz mākslinieku.

Kā stāsta pasākuma rīkotāji, apmeklētāju pieprasījums strauji audzis trešajā gadā. Festivāla “Ezera skaņas” rīkotāji nebija gatavi, ka publiski pieejamā Kāla ezera vietā ieradās 2000 cilvēku, atzīst Reinis Spaile.

Kopš tā laika “Ezera skaņas” rīkotāji sāka veidot “ostas” dažādos ezera krastos. Tagad pasākuma ietilpība ir apmēram no diviem līdz diviem ar pusi tūkstošiem cilvēku.

“Mēs nevēlamies, lai ezers un daba ciestu no pārlieku lielas cilvēku masas,” uzsver Reinis Spaile.

“Ezera skaņu” rīkotāji iesaka uz pasākumu ierasties laicīgi – jau iepriekšējā vakarā ap plkst. 21, lai var atrast savu “ostu”, atrast vietu, kur novietot mašīnu, sagatavot laivu vēl gaismā un varbūt nedaudz pagulētu. Lietderīgi, ja ir lukturītis un papildus pleds, tēja un silts apģērbs. Tāpat pasākuma rīkotāji iesaka laikus pārbaudīt laivas. Ieeja pasākuma "ostās" tiek organizēta jau 16. augustā no plkst. 20.

Šogad tālākais zināmais ceļotājs, kas ieradīsies festivālā, brauc no Berlīnes ar riteni, ņemot līdzi suni.

“Tagad viņš, iespējams, jau ir ceļā,” intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” atklāj “Ezera skaņu” rīkotājs Reinis Spaile.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti