Evas Johansones piecas kultūras pieturzīmes jaunajai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tūlīt sāksies novembris. Man personīgi šķiet, ka, daļēji pateicoties tieši vienpadsmitā mēneša bezcerīgajam pelēkumam, drēgnumam un vīrusu galvassāpēm, mūsu mākslinieki no tā visa destilē latviešiem raksturīgo mākslu. Daudzi gudri vīri un sievas man stāstījuši, ka saulainā pludmalē eksistenciāli nozīmīgi mākslas darbi nerodas. Tātad laiks ne tikai sākt gatavoties Latvijas dzimšanas dienai, bet arī uzaicināt draugu, sievu, māsīcu līdzi uz kādu kultūras pasākumu. 

1. Kāpēc neparunāties?

Kaņepes Kultūras centrs nav tikai vieta, kur notiek koncerti, kino un lekcijas, te arī vieta ērtām un ne tik ērtām sarunām (ar vīna glāzi vai bez) par mūsu sabiedrību un vērtībām.

Šovakar Kaņepes Kultūras centrā plkst. 19 notiks, manuprāt, vērtīga diskusija par Kopdzīves likumu. Tā kā šis likums dotu iespēju nelaulātiem pāriem juridiski nostiprināt savas attiecības un tiesības, diskusijā ir plānots aplūkot šādas pieejas plusus un mīnusus, piemēram, kādas sekas šāds likums atstātu uz ģimenes vērtībām. Kopdzīves likums arī viendzimuma pāriem dotu iespēju iegūt tādas pašas tiesības, kādas šobrīd pastāv laulātajiem, un diskusijas dalībnieki vērtēs, vai tas ir atbalstāmi.

Vai jums par šo ir viedoklis? Varbūt ir vērts doties uz šo diskusiju, lai to noformulētu.

2. Scenogrāfijas pasaka kino

Pasakas man tā arī nav beigušas patikt. Nesen izdevās noskatīties pasakaini skaistu dokumentālu filmu - "Pasaka par tukšo telpu".
Kristas Burānes veidotā pasaka par scenogrāfu Andri Freibergu aizkustina līdz sirds dziļumiem.
"Ārēji atturīgais, bet emocionāli ārkārtīgi jutīgais Andris Freibergs ir šīs pēdējās humānās telpas daudzo seju un formu radītājs. Tas ir cilvēcības atklāšanas un atklāšanās darbs, kas mani ļoti saista, jo īpaši tādēļ, ka Andris Freibergs to paveic bez vārdiem. Kā pateikt svarīgo, to nestāstot? Scenogrāfs būvē telpu, kurā katrai lietai ir sava nozīmē, to attiecības veido jaunu jēgu. Mans uzdevums bija radīt filmu kā šādas telpas analogu, kurā detaļas zaudē savu sadzīvisko nozīmi," stāsta režisore. 
 
 
Dokumentālā filma šobrīd skatāma Latvijas kinoteātros, nekādā ziņā nepalaidiet garām, to saku ne tikai tādēļ, ka latviešu kino jāskatās. Patiesi skaisti nofilmēts, samontēts, izstāstīts, animēts, parādīts.
P.S. Šajā filmā redzama (nezinu, vai inscenēta), taču, manuprāt, viena no skaistākajām skūpsta ainām dokumentālajā kino.

3. Arno Jundzes stāsti par 90-tajiem

Īpaši drēgnos vakaros iesaku izlasīt Arno Jundzes "Sarkano dzīvsudrabu". Grāmata iznākusi lieliskajā vēsturisko romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”.

Atzīšos, iesāku vakarā lasīt un nenoliku grāmatu, līdz tā bija izlasīta. Negulēta, taču lieliski pavadīta nakts, sekojot līdzi dažādu cilvēkstāstu attīstībai.

Sākumā jutos mazliet apmaldījusies daudzo varoņu pulciņā, taču drīz vien teksta plūdums ievilināja grāmatas realitātē. Romāns liek bez liekiem izpušķojumiem atcerēties 80. gadu beigas un 90. gadus. Cilvēcīgi, tieši, sāpīgi par to, kā jutās brīvību iemantojušie. Gaumīga literāra ilustrācija vēstures posmam, kas šķiet vēl tik nesens. Pēc izlasīšanas kādu laiku ir grūti atgriezties atpakaļ realitātē.

Grāmata atrodama arī "Kilograma kultūras" Rudens kultūrlistē. Pilnu sarakstu ar izvirzītajiem kultūras notikumiem var apskatīt šeit.

4. Svētki kinomīļiem Liepājā, Valmierā, Rīgā un Daugavpilī 

Līdz 10. novembrim turpinās "Britu dienas 2017". Kinomīļiem tā ir brīnišķīga iespēja bez maksas noskatīties apjomīgu astoņu īsfilmu izlasi, kur pārstāvēti gan animācijas, gan dokumentālā kino žanri. 
 
 
Liepājā, Valmierā, Rīgā un Daugavpilī būs iespēja bez maksas apmeklēt 2017. gadā Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) apbalvojumam nominēto īsfilmu un animācijas filmu programmu. Jāuzsver, ka BAFTA ir viens no prestižākajiem kino apbalvojumiem pasaulē. Filmas būs angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Vairāk informācijas par filmu seansiem Britu padomes ''Facebook'' lapā.

5. Pasaules mūzika Rīgā, Cēsīs un Saldū

Viens no maniem mīļākajiem notikumiem novembrī ir pasaules mūzikas festivāls "Porta". Nedēļas nogalē izmantojiet iespēju iepriecināt sirdis Rīgā, Cēsīs vai Saldū, klausoties un atrodot jaunus favorītus pasaules mūzikas skanējumā. 
 
 
Dažādās kombinācijās šajos koncertos uzstāsies seši spilgti mākslinieki un grupas: Marija Korepanova no Udmurtijas, igauņu un ukraiņu grupa "Svjataja Vatra", Aboss Kosimovs no Uzbekistānas, Karina Gomesa no Gvinejas Bisavas, "Shono" no Burjatijas un "Onuka" no Ukrainas. Nevēlos kādu īpaši izcelt, programma pieejama šeit.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti