Evas Johansones kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Kilograms kultūras" žūrija turpina strādāt, pamanot nozīmīgas kultūras norises. Lai tas nepaliktu tikai žūrijas sarunu lokā, piedāvājam arī jums, lasītāji, klausītāji, skatītāji, ielūkoties, kas ievērības vērts kultūrā šonedēļ. Iesaka žūrijas pārstāve Eva Johansone: "Šonedēļ iesaku nopirkt biļetes uz kino, izšķirstīt Liānas Langas piekto dzejoļu krājumu, noskatīties labu teātra izrādi un, ja patīk izstādes un vizuālā māksla, pieteikties jaunam izaicinājumam!"

Pašiem savs kino jāskatās.

Losandželosā nupat sadalīti "Oskari", paredzu, ka daudzi dosies uz kino, lai noskatītos 2017. gada uzvarētājfilmu "Ūdens forma". Atgādināšu, ka šobrīd kinoteātros arī plašs latviešu filmu piedāvājums. Publiskajā telpā jūsmīgas atsauksmes izskan par bērnu un ģimenes piedzīvojumu filmu "Paradīze 89". Rīdzinieces Paula un Laurēns vasaras brīvlaikā ierodas pie māsīcām Maijas un Lindas, kuras dzīvo idilliskā mazpilsētā. Pieaugušo nepieskatītā četru meiteņu komanda bauda brīvību, iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. 

Padomāts par bērnu auditoriju, kurai iespēja ielūkoties savu vecāku bērnībā.

Vecākiem filmas laikā gan sanācis bērniem skaidrot, ko nozīmē "milicis", "kvasa cisterna", "deficīts" u.c. LSM ir apkopojis brīnišķīgu sarakstu ar 20 lietām, kas jāizstāsta bērniem par Atmodas laiku pirms «Paradīze 89» noskatīšanās

Iespēja jauniešiem

Topošais mākslas centrs "Zuzeum" aicina aktīvus jauniešus vecumā no 18 līdz 25 gadiem, kurus interesē mākslas procesi un mākslas publicistika, pieteikties jauniešu programmai "Zuzeum 101". Pirmais programmas kurss ar nosaukumu "Kā uzrakstīt gleznu" sāksies 2018. gada aprīlī.

Kursa ietvaros jaunieši apmeklēs aktuālās izstādes, vērtēs to saturu, iekārtojumu, tiksies ar kuratoriem un kopā ar "Benji Knewman" redakciju izmēģinās roku paši sava drukāta žurnāla veidošanā.

Lai pieteiktu savu kandidatūru, līdz 20. martam jāiesūta īss apraksts par sevi un to, kāpēc vēlētos pievienoties "Zuzeum 101".  Ziņa jāsūta uz "Zuzeum" feisbuka lapu

Labas ziņas teātra cienītājiem

Tiem, kuriem nav bijis laika apmeklēt teātri, un tiem, kuriem patīk labas izrādes redzēt atkārtoti, šis ieteikums jums! Latvijas Televīzijas raidījumu cikls "Teātris.zip" atsāk 2018. gada ziemas/pavasara sezonu. Katru sestdienu LTV1 plkst. 21.25 būs skatāmi kopumā 10 jauni izrāžu ieraksti.

Pirms izrādēm, kā ierasts, žurnālista Ojāra Rubeņa sarunas ar izrāžu veidotājiem. 

10. martā televīzijas ekrānā būs skatāma Dailes teātra izrāde "Iespējamā tikšanās" (2016). Olga Dreģe par Hendeļa lomu kopā ar Lidiju Pupuri Baha lomā bija nominēta 2015/2016.gada "Spēlmaņu nakts" kategorijā "Gada labākā aktrise". 

Liānas Langas dzeja

Tā vien šķiet, ka saules kļuvis vairāk un visi gaida priecīgo pavasari, taču ziemīgajos vakaros arvien gribas padomāt par lielajiem jautājumiem, kas urd mūsu zemapziņās. Tos lieliski iekustina Liānas Langas piektais dzejoļu krājums "Velēnu kleita". Dzejoļi skaisti, bet smeldzīgi. Tiek risināti Lielie jautājumi, to atzīst arī pati autore Liāna Langa:  "Krājumā "Velēnu kleita" lasāmi gan tādi dzejoļi, kas rakstīti tradicionālu pantmēru formā, gan arī tādi, kuros tiek attīstīti jauni satura un formas meklējumi. Risinātas poēzijai raksturīgās mūžīgās tēmas – dzīves un nāves attiecības, ikdienišķās realitātes tvērumus paceļot metafiziskā līmenī. Dzejolī "Saruna" lasītājiem piedāvāta dzejprozas žanrā reti sastopama forma – saruna par eksistenciālām tēmām, atspoguļota kā divu sarunu biedru saziņa ar īsziņām. Savukārt "peršās Lielajam Nekam" galvenokārt izcelta cilvēka un dabas saskarsmes nozīmība, tās sniegtā pieredze un spēks piedzīvot atklāsmes par visa pastāvošā vienotību smalkā, visuresošā kosmiskā tīklojumā, meklējot cilvēka vietu tajā. Dzejoļu krājums veidots trīs daļās, noslēgumā veltījumi laikabiedriem."

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti