Evas Ikstenas pieci kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Daba plaukst un, protams, jāsteidz uz Centrāltirgu pēc pirmajām zemenēm, jānirst Latvijas pļavās pēc veselīgu zāļu tēju krājumiem, taču jūnija vidus ir bagāts arī ar kultūras notikumiem. Ko nenokavēt un izbaudīt šonedēļ? "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Eva Ikstena piedāvā savu izlasi.

1. Latviešu Dziesmu svētki Vācijā

Tiem, kuri 16. - 18. jūnijā būs Štutgartes tuvumā, iesaku doties uz Eslingenu. Šonedēļ mazās pilsētas ieliņas pārpuldinās latvieši, jo norisināsies Eslingenas Dziesmu svētku 70. jubilejas svinības. 

Svētkos atcerēsies 1947. gadā rīkotos trimdas latviešu svētkus lielākajā latviešu bēgļu nometnē Vācijā, Eslingenā, kurā dzīvoja vairāk nekā 600 cilvēku.

Sabiedriskā un kultūras dzīve tolaik sita augstu vilni, tur bija teātri un rakstnieku saieti. "Tas bija koši izdzīvots kultūras brīdis toreizējiem latviešiem, kurus gribam padarīt skaistus un skanošus šajos atceres svētkos,” stāsta organizatori.  Dziesmu svētkus svinēs trīs dienas. Viss sāksies ar svētku atklāšanas dievkalpojumu un turpināsies ar svētku gājienu, koru koncertu, deju kolektīvu koncertu un noslēguma balli visiem dalībniekiem. Būs plaši pārstāvētas Eiropas valstu kopienas – gan dejotāji, gan dziedātāji, gan folkloras kopas un vieskolektīvi no Latvijas, kā arī Austrālijas apvienotais jauktais koris un individuālie dziedātāji no Kanādas. Svētkos būs arī mūzikls „Eslingena”, kuru izrādīs dalībnieki no astoņām valstīm. Brīnišķīga simtgades un saulgriežu ieskandināšanas iespēja ārpus Latvijas. Plašāka pasākuma programma šeit.

2. Divi mākslinieki “spēlē” viens otru

Galerijā “Alma” skatāma un īpaši gribas uzsvērt - klausāma! - mākslinieces Evelīnas Deičmanes un komponista, saksofonista Andrē Vidas izstāde “Kopā viens”. Šī ir mākslinieku pāra pirmā kopizstāde. Patīkams pārsteigums ir trauslums un reizē jauda, ar kādu uzrunā abu mākslinieku personības un darbi. Ikdienā Evelīna un Andrē dzīvo Berlīnē, tādēļ jāizmanto retā izdevība redzēt tik plašu viņu darbu izstādi Rīgā. Uz galeriju "Alma" vērts aiziet kaut vai tikai viena darba dēļ, personīgi uz mani visspēcīgāko iespaidu atstāja izstādes tituldarbs - video instalācija “Kopā viens”. Tajā viens cilvēks “spēlē” otru,

Andrē reaģē uz to, kā viņam pieskaras aizmugurē stāvošā sieviete - paijā galvu, rauj aiz ausīm - tas ieskanas izpildījumā, kas nedaudz atgādina spēli "Klusie telefoni", taču šoreiz ar kustību un skaņu.

Skatītājs var ieklausīties un nojaust abu mākslinieku mijiedarbi un minēt, kur beidzas Evelīna un sākas Andrē, uzdodot jautājumu, vai viņi spēj saglabāt katrs savu esību. Sasaucoties viens ar otru, mākslas darbi rada nemitīgi nojausmu par cilvēku, objektu un vides savstarpējo saikni. Izstāde veidota kā meditācija, kas ar video, keramikas un mehānisku objektu starpniecību galerijas telpās izskan ritmiskos mūzikas ciklos. "Kopā viens" iespējams skatīt galerijā “Alma” līdz 21. jūlijam.

3. Dzejnieka un ģitārista performance

15. jūnijā bārā "Aleponija" plkst. 20.00 notiks mūziķa Lī Čepmena un dzejnieka Toma Treiberga performance "Sapņa uzvara".

Performance stāstīs par cilvēka apziņas nepastāvīgumu un atmiņu, impulsu, sapņu ietekmi uz attiecībām ar realitāti.

Lī Čepmens ir ģitārists un mūzikas autors, grupas "Salt Wound" dalībnieks. Sadarbojies ar vairākiem Eiropas un Lielbritānijas mūziķiem, kopprojekti rezultējušies vairāk nekā desmit dažāda formāta ierakstos. Lī saista atkārtošanās un improvizācijas elementi mūzikā, tonālā brīvība, caur kuru parādās arī ierastākas harmoniju struktūras. Toms Treibergs ir divu dzejas krājumu autors, šobrīd strādā pie trešā krājuma sastādīšanas, līdztekus cenšoties atvēlēt laiku atdzejai un Latvijas Radio raidījumam "Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru". Domāju, ka šīs varētu būt jauks urbāna ceturtdienas vakara notikums, jo Treiberga performancēs nekad neesmu vīlusies. Starp citu, vērts aiziet tad, ja neesat bijuši "Aleponijā", nepilnu gadu šis omulīgais bārs, kas atrodas koka mājas pagalmā, patīkami pārsteidz ar publiku, sarunām un draudzīgiem bārmeņiem.

4. Iepirkties krāmu tirgū

Krāmu tirdziņi man arvien asociējas ar ko vilinoši romantisku - ieskatīšanos nezināmu cilvēku fotogrāfiju albumos, mazliet apdauzītām porcelāna servīzēm, aizmirstām pastkartēm un senatnīgiem suvenīriem. Lai arī nav ilūziju, ka Rīgas krāmu tirdziņi piedāvājumā nevar spēkoties ar Amsterdamas vai Parīzes greznajiem blusu tirgiem, arī pie mums var atrast pa senatnīgai dizaina un dāvanu pērlei. 17. jūnijā Spīķeru kvartāla pagalmā no plkst.11.00 līdz 16.00, norisināsies brīvdabas krāmu tirgus.

5. Apgūt jaunus rīkus, meklējot kultūru

Zinu, ka ieraugot Tomu Brici, lielākā daļa nevilšus pajautā, kāds laiks būs nedēļas nogalē. Atzīšos, arī man, ieraugot viņu līksmi soļojam pa LTV gaiteņiem, gribas pavaicāt, vai rīt uz darbu vērts doties ar velosipēdu. Līdzīgi sokas "Kultūras ziņu" diktoriem. Bieži jāatbild uz jautājumiem:

"Kas jauns kultūrā?" vai arī  "Tā izrāde ir galīgi garām, vai ne?" un, protams,  "Kur to visu var atrast?". Atbildot uz pēdējo, jau kādu laiku ar prieku secinu, ka arvien vairāk interneta vietņu piedāvā kvalitatīvus kultūras notikumu kalendārus.

Vienalga, vai plānojat savus kultūras notikumus divas nedēļas uz priekšu, atbraucis ārzemju ciemiņš vai vienkārši sekojat spontānai iegribai doties "kaut kur mākslā" tūliņ un tagad, iesaku savu jaunāko atklājumu http://kulturaskalendars.lv/. Vietne piedāvā pārskatāmu informāciju par izstādēm, koncertiem, izrādēm, uzvedumiem, diskusijām, lekcijām, nodarbībām, festivāliem, svētkiem, tirdziņiem un citām kultūrā balstītām aktivitātēm Rīgā. Vispusīgais kultūras piedāvājums lasāms arī angļu valodā. Ģimenēm ar bērniem joprojām iesaku garapupa.lv.

P.S. Ja reiz pieminēju Tomu Brici, iesaku noskatīties raidījumu par viņu. Personība. 100g kultūras. Meteorologs Toms Bricis. Lai labi laikapstākļi kultūras baudīšanai šonedēļ!

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti