Kultūras ziņas

Žana Kokto grafikas Liepājā

Kultūras ziņas

Latviešu māksla Bāzelē un Ņujorkā un mūsdienu papirusi

Eskalējas Leļļu teātra un Ģirta Šoļa konflikts

Eskalējas Latvijas Leļļu teātra un režisora Ģirta Šoļa konflikts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirms kāda laika LTV raidījums "Kultūršoks" vēstīja par konfliktu, kas radās starp Latvijas Leļļu teātri un režisoru Ģirtu Šoli. Pēc teātra galvenā režisora amata zaudēšanas konflikts nav beidzies un Šolis ir publiskojis vēstuli teātra direktoram.

"Tāda sajūta, ka teātris manā personā gaidīja brīnumu – laimes lāci, kas atnāks un visu darīs, sakārtos, bet dziļākā būtībā paliks tāpat. Ļoti grūti saprasties ar tāda veida domāšanu," tā maijā īsi pirms Latvijas Leļļu teātra galvenā direktora krēsla zaudēšanas raidījumam “Kultūršoks” atzina Ģirts Šolis. Konflikts starp viņu un teātra vadību kulminēja saistībā ar teātrim speciāli gatavotā aktieru kursa pieņemšanu darbā, jo izrādījās, ka no 13 topošajiem diplomandiem teātris varētu uzņemt vien dažus. Režisors veltīja publisku kritiku teātra vadībai, un 17. jūnijā teātra mājaslapā parādījās atklāta vēstule, kurā teātris norāda, ka Šolis presē iniciē teātra nomelnošanas kampaņu un kurā teātris peļ arī režisora darbu jau zaudētajā amatā.

Vēstulē teātris arī norāda, ka režisors bieži neierodas darbā, neiesaistās teātra ikdienā, dezorganizē teātra darbību ar savu izrāžu tehniskās sagatavošanas kavēšanu, vienlaikus kritizējot citus par organizētības trūkumu teātra darbā.

Sazvanīts teātra direktors Vilnis Beķeris interviju Latvijas Televīzijai atsaka, norādot, ka vēstulē viss ir pateikts. Taču šodien publicēta Šoļa atbildes vēstule, kurā viņš raksta:

"Ja reiz esmu tāds “sūdabrālis”, kā aprakstāt, kādi tad galu galā bija “teātra” iemesli pagarināt manu darba līgumu pagājušajā sezonā? Vai nebija vienkāršāk šīs attiecības pārtraukt likuma paredzētajā kārtībā, atbrīvojot mani no darba, tiklīdz pamanījāt šīs “bīstamās tendences”?

Runājot par Jūsu pieminētajām “nomelnošanas kampaņām” – varbūt tomēr “teātrim” piestāvētu vairāk un brīvāk komunicēt ar presi, nevis vairīties no žurnālistu jautājumiem, rediģēt savas atbildes, “zvanīties pa teātriem” ar lūgumiem neņemt darbā jaunos leļļu aktierus un anonīmi tenkot, paužot “samākslotu sašutumu” par to, kas un kāpēc “teātraprāt” notiek nepareizi Kultūras akadēmijā, “Dirty deal teatro”, ar studentiem utt."

Kultūras ministrija kā teātra direktora darba devējs konfliktā neiejaucas un sava padotā darba augļus vērtē pēc sausiem faktiem – vai valdes loceklis ir vai nav spējis sasniegt noteiktus rādītājus. 

Tikmēr ''Kultūras ziņām'' tapis zināms, ka teātris uz līdz galam neizlemtiem noteikumiem varētu sadarboties ar vēl vienu specializētā leļļu kursa beidzējiem. Daļa absolventu teātra piedāvājumu strādāt teātrī noraidījuši, citi pieņēmuši, lai būtu stabils darbs, taču labprātīgi neviens esošā direktora vadībā negribot strādāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti