Eksperts: «Disidenta» akcijā pietrūkst džeka ar mugurkaulu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atspēkojot pārmetumus par to, ka asās diskusijas izraisījusī izstāde “Disidents” ir vairāk provokācija nekā māksla, izstādes organizators Toms Jansons Latvijas Televīzijas raidījumā “Diskusija. 100g kultūras” skaidro, ka bēdīgi slaveno instalāciju vērtē kā augsti kvalitatīvu mākslas darbu, kuram Latvijas sabierība nav gatava. Savukārt reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks uzskata, ka projektam pietrūcis "džeka ar mugurkaulu".

Jansons skaidro, ka, uzņemoties organizēt izstādi, tajā nav saskatījis neko pretlikumīgu, arī skaidrojums par to, ka ar lelli nav domāts Putins, bijis vēl pirms izstādes atklāšanas, taču tehnisku iemeslu dēļ tas nav ticis izplatīts.

Pirms izstādes iespējamās sekas tikušas izvērtētas, taču, tā kā izstāde nebija plānota kā provokācija, radošā grupa nav bijusi gatava tik radikālai atbildes reakcijai.

Žurnālists Igors Vatoļins vērtē, ka šajā notikumā parādās vairākas svarīgas lietas. Pirmā no tām skar sabiedrības integrācijas jautājumus un apliecina, ka noteiktā daļā sabiedrības ir izveidojies Vladimira Putina kults, turklāt tā piekritēji ir ne mazāk dedzīgi kā islāmisti. Arī “Charlie Hebdo” piesaukšana izstādes kontekstā nav nejauša, teic Vatoļins.

Savukārt otra lieta, kas izkristalizējas šī notikuma iespaidā, ir atziņa, ka valsts amatpersonu vidū nav īstas izpratnes par to, kas ir laikmetīgā māksla.

Reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks gan uzskata, ka, radot provokatīvu mākslas objektu, māksliniekam jābūt drosmei izturēt līdz galam sekas, ko šāda rīcība rada, taču izstādes “Disidents” gadījumā anonīms instalācijas mākslinieks, paslēpies aiz pseidonīma, sāk taisnoties un pazūd pie pirmajiem draudiem. Tāpat Stendzenieks negatīvi vērtē "Valsts nekustamo īpašumu" nostāju un sabiedrības centienus cenzēt politiskas vai ideoloģiskas sadursmes.

“Šajā akcijā pietrūkst viena džeka ar mugurkaulu, kurš aizstāvētu savu viedokli, būtu gatavs atbildēt par savu rīcību... No pašu mākslinieku puses nāk tikpat slidena politiķu retorika, kādu viņi ir pieraduši nosodīt. Slidenums un pamata trūkums kaitina daudz vairāk kā politiķu reakcija,” savu viedokli pauž Stendzenieks.

Komentējot to, kāpēc notikumi ap izstādi “Disidents" izraisījuši plašu rezonansi sabiedrībā, taču, izņemot atsevišķus gadījumus, politiķi par to klusē, mākslinieks Andris Vītoliņš pieļauj, ka daudziem politiķiem bail nonākt bēdīgi slavenās lelles vietā.

Komunikāciju zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns uzskata, ka gļēvums ir sekas tam, ka sabiedrībā nav pieņemts eksponēt tāda veida provokatīvus darbus. Arī Vītoliņš piekrīt, ka gadījumā, ja māksliniekus atbalstītu labi juristi, liels finansējums vai arī viņiem būtu sajūta, ka drošības sistēma spēs pasargāt, iespējams, darbi nebūtu anonīmi.

Eksperti gan lielākoties sliecas piekrist, ka izstādes kontekts nav bijis skaidri nolasāms, nav bijis iespējams saprast, vai tas tiešām nav bijis domāts Putins un vai skaidrojums par ārzemju uzņēmēju kā lelles prototipu nav bijis tikai aizbildinājums. 

“Nekas nav beidzies, tagad varam runāt par to, kāda reakcija būs izstādei ārzemēs, kur plānots to eksponēt,” tālāko komentē Jansons.  

Ziņots, ka sabiedrībā asas diskusijas izraisīja Stūra mājā kopš 30. aprīļa redzamajā izstādē izvietotā instalācija, kurā pie krusta bija piesista lelle, kas dažiem atgādināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Krievijas vēstniecība aicināja Latviju par notikušo sniegt skaidrojumu, uz ko Latvijas Ārlietu ministrija atbildēja, ka nodala politiku no mākslas, tādēļ šādi notikumi būtu jāvērtē mākslas kritiķiem, ne diplomātiskajam korpusam.

Stūra mājas pagalmā izvietotās izstādes "Disidents" organizatori izstādi nolēma pārtraukt, jo saņēma draudus - 15.maijā fiziski tikuši ietekmēti divi izstādes "Disidents" mākslinieki, kuri tobrīd uzraudzīja ekspozīciju, un daļēji tika iznīcināta viena no izstādes mākslinieka "Some1" instalācijām. Taču jau 18. maijā izstāde tika atvērta skatītājiem, bet neviennozīmīgi vērtētā instalācija vairs nav skatāma sākotnējā izskatā - krusts ir nozēģts un atrodas uz zemes, savukārt lelle ir aizvesta projām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti