Eksperti: Ieņēmumi no mūzikas publiskās atskaņošanas palielinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ieņēmumi no mūzikas publiskās atskaņošanas palielinās, atzīst mūzikas industrijas eksperti.

Kā šonedēļ Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) rīkotajā mediju brīfingā atzina mūziķis un LaIPA valdes priekšsēdētājs Kārlis Auzāns, no ierakstu tirgošanas pašlaik iespējams iegūt vien minimālu finansiālu labumu. Nozīmīgāki ienākumi mūziķiem ir tieši tie, kurus iegūst no mūzikas publiskās atskaņošanas. 

"Tieši tāpēc ir svarīgi, ka mūzikas izmantotāji maksā mūziķiem par publisko atskaņojumu, lai varētu tapt arvien jauni skaņdarbi," sacīja Auzāns.

LaIPA valdes locekle un mūzikas izdevniecības "Mikrofona ieraksti" vadītāja Elita Mīlgrāve pastāstīja, ka pēdējos gados mūzikas industrijā ir notikušas lielas pārmaiņas. Tā vietā, lai nodotos mākslinieku meklēšanai un ierakstu izdošanai, "Mikrofona ierakstiem" nākas sakārtot savu datu bāzi, lai saņemtu atlīdzību par jau izdotajiem darbiem.

Nevaram salīdzināt to apjomu, ko no tiesībām varēja iekasīt 2006.gadā ar šī gada rezultātiem. Piemēram, ja 2008.gadā no tiesību atlīdzība sastādīja tikai 0,2%, tad pērn tie bija jau 12%," pastāstīja Mīlgrāve.

Viņa norādīja, ka saistībā ar ierakstu straumēšanu internetā "Spotify", "Youtube" u.tml. savas tiesības administrē pati ierakstu kompānija.

"Šeit mums rokas ir par īsām. Mēs ļoti priecātos, ja LaIPA administrētu mūziķu tiesības arī interneta vidē. LaIPA neadministrē arī videoklipu atskaņošanu, kas gan varētu būt ļoti dārgi," uzsvēra Mīlgrāve.

LaIPA izpilddirektore Liena Grīna pastāstīja, ka organizācijas biedri vienojas par tiesībām, kuras LaIPA ir pilnvarota administrēt.

"Bieži vien vietējie un ārzemju mākslinieki, kurus arī pārstāvam, ir dažādās domās par to, cik daudz organizācijai būtu jādara," pastāstīja Grīna.

Arī Grīna atzina, ka redz pieaugumu publiskajā atskaņojumā. Šī tendence esot vērojama arī citur pasaulē. Iekasēto atlīdzību daudzums esot atkarīgs arī no tā, ka cilvēki kļūst izglītotāki par autortiesībām. Arī tas, ka komersantiem bija jāizņem atļaujas, lai publiski atskaņotu mūziku savos iestādījumos, varētu būt palielinājis iekasēto atlīdzību daudzumu, pieļāva Grīna.

Šogad kopējā LaIPA sadalītā atlīdzību summa izpildītājiem un producentiem ir 1 893 487 eiro, kas ir par 31,7% vairāk nekā 2013.gadā sadalītā summa, iepriekš informēja LaIPA.

Procentuālais 2014.gadā sadalītais atlīdzības īpatsvars ir 33,55% Latvijas tiesību īpašniekiem un 66,45% ārvalstu mūziķiem. Uzlabojot administrēšanas sistēmu, LaIPA administratīvais izdevumu procents esot samazināts līdz 21%.

Biedrība LaIPA ir organizācija, kurā apvienojušies izpildītāji un fonogrammu producenti, lai kolektīvi administrētu savas tiesības - vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem. LaIPA ir starptautiski atzīta organizācija, kas vienīgā Latvijā administrē pašmāju un ārvalstu izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības saņemt taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu.

LaIPA pārstāv vairāk nekā 2000 Latvijas izpildītājus, fonogrammu producentus un vairāk nekā 700 000 starptautiskos izpildītājus un fonogrammu producentus, tai skaitā lielās ierakstu kompānijas "Universal", "Sony", "Warner", EMI. LaIPA fonogrammu datubāzē ir apkopota informācija par 150 000 Latvijas un vairāk nekā 800 000 ārvalstu fonogrammām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti