«Eksotiskās medības» Livonijas ordeņa pilī - tērpi un aksesuāri no Vasiļjeva fonda kolekcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Orangutāna kažokādas manto, kleita ar kurmjādas apdari un citi mūsdienu pasaulei tik neierasti apģērbi pašlaik apskatāmi Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pilī.  Muzejā tapusi izstāde „Eksotiskās medības”. Tērpi un aksesuāri, kam ir saistība ar medību tematiku dažādos gadsimtos, nākuši no Aleksandra Vasiļjeva fonda kolekcijas, bet dzīvnieku izbāzeņi piemeklēti no Ventspils muzeja un privātkolekcijām.  

«Eksotiskās medības» Livonijas ordeņa pilī - tērpi un aksesuāri no Vasiļjeva fonda kolekcijas
00:00 / 03:05
Lejuplādēt

Medību apģērbs un dažādi ar medībām saistīti aksesuāri ir atrodami arī pasaules slavenā modes vēsturnieka un kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva fonda kolekcijā.

Viņš regulāri veido dažādu laikmetu tērpu un aksesuāru izstādes Eiropā, pēdējos gados arī Latvijā.

 „Pagājušā gadā muzejā bija kāzu tērpi. Sadarbība ar Vasiļjeva fondu bija veiksmīga, tāpēc šogad muzejs ierosināja tēmu par eksotiskajām medībām,” stāsta  muzeja projektu nodaļas speciāliste Anete Biseniece.

“Vasiļjeva kungs ar fonda darbiniekiem piemeklēja tērpus, savukārt dzīvnieku izbāzeņi nāk no muzeja fondiem un privātkolekcijām. Ja tērpam izmantota, piemēram, lūša āda, tad mēs meklējām klāt lūsi. Galvenais ir zilonis, ko, ienākot pilī, var redzēt,” saka Biseniece.

 

314 aksesuāri un 41 tērps – tik daudzveidīga ir izstāde, ko Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pilī piedāvā Aleksandra Vasiļjeva fonds.

Stāstot par eksponātiem, Aleksandrs Vasiļjevs gan piemetina, ka pats neatbalsta dzīvnieku medības apģērbu vajadzībām, viņaprāt, labāk, lai vilks brīvi staigā mežā, nevis no tā top cepure, vai no kaijām apmetnis dāmām, taču cilvēku ieradumi darījuši savu.

Aleksandrs Vasiļjevs stāsta par bruņurupučiem, kas nonāca mednieku rokās un tika izmantoti dažādu modes aksesuāru radīšanai: „Viens no medījumiem senatnē bija bruņurupucis. No bruņurupuča veidoja dažādus aksesuārus, piemēram, maciņus, smalkus juveliera izstrādājumus sievietēm utt. Bruņurupucis arī gribēja dzīvot, taču viņa vieta beigu beigās atradās šajā vitrīnā.”

Izstādē „Eksotiskās medības” ir iespēja izsekot medību modes tendencēm, sākot no 19. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem līdz pat 20. gadsimta sešdesmitajiem gadiem.  

 Vasiļjevs arī atklāj interesantus faktus par medību tradīcijām, tērpiem un to krāsām.

„Šis ir īsts medību kostīms, ar tauri un sarkanā krāsā. Ar šādiem sarkaniem kostīmiem vīrieši devās medībās, lai viņus sazaļojušās lapās varētu ieraudzīt un citi mednieki netēmētu uz cilvēku. Vēlāk mednieki kļuva gudrāki un valkāja zaļganus tērpus,” stāsta Vasiļjevs.

Vasiļjeva fonda kolekcijā ir ļoti dārgi un unikāli medību tērpi, ko valkājušas slavenas aktrises, un tērpi ar dažādām zvērādām, kas atrodami Eiropas aristokrātu garderobēs.

Izstāde „Eksotiskās medības” Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pilī būs skatāma līdz pat 25. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti