EK: Filmu licencēšana pēc valstu teritoriju principa varētu būt pretrunā ar ES likumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vai jums ir gadījies, ka, aizbraucot uz ārzemēm, jūs nevarat redzēt kādu iemīļotu televīzijas raidījumu internetā? Tas ir tādēļ, ka lielas kompānijas ierobežo filmu un raidījumu licences valstu teritorijās. Šo tēmu ir nolēmusi pētīt Eiropas Komisija (EK), īpašu uzmanību pievēršot Holivudas milžiem.

Holivudas filmu kompāniju līgumi ar maksas televīzijas operatoriem Eiropā sadala tirgu pa valstu robežām - viens operators var translēt filmas vienā valstī. Šāda tirgus dalīšana varētu būt pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) konkurences likumiem, uzskata EK.

Pēc EK domām, lielākā problēma noslēgtajos līgumos ir tā, ka abonents, kurš televīziju skatās internetā, tai nevar piekļūt, atrodoties citā valstī.

Kā uzsver Eiropas konkurences komisārs Hoakins Almunja, izmeklēšanas mērķis nav izbeigt filmu licencēšanu pēc valstu teritoriju principa, bet gan atļaut interneta televīziju skatīties pāri robežām. „Piemēram, ja jūs abonējat maksas televīziju Vācijā un dodaties uz Itāliju brīvdienās, jūs nevarat skatīties filmas, ko piedāvā jūsu abonētā televīzija. Vai arī, ja jūs dzīvojat Beļģijā un jūs vēlaties abonēt Spānijas maksas televīziju, jūs to vispār nevarat izdarīt, ja vienam operatoram ir ekskluzīvas tiesības šajā teritorijā,” norāda Alumnia.

Izmeklēšana seko ES tiesas lēmumam par futbola spēļu translācijas tiesībām 2011.gadā. Toreiz tiesa lēma, ka ekskluzīvu tiesību piešķiršana raidīt futbola spēles vienā valstī ir pretrunā ar ES konkurences noteikumiem. Komisija uzskata, ka tiesas lēmums norāda uz nepieciešamību pārskatīt arī filmu licencēšanu.

Latvijā maksas interneta televīziju piedāvā „Lattelecom”. Kompānijas pārstāvis Toms Meisītis apstiprina - arī „Lattelecom” interneta televīziju abonenti pašlaik var skatīties tikai Latvijas teritorijā: „«Lattelecom» interneta televīzijā tiek rādīti tikai tādi maksas kanāli, no kuriem «Lattelecom» ir saņēmis licenci. Un protams, ka šie licences līgumi noslēgti uz konkrētu teritoriju, tātad uz Latvijas teritoriju.”

Meisītis atzīst, ka vēl ir stipri pāragri vērtēt, kādas izmaiņas komisija varētu piedāvāt un kā tas ietekmēs „Lattelecom” darbu. Viņš gan apliecināja, „Lattelecom” sekos līdzi izmeklēšanas gaitai: "Redzēsim, kā situācija attīstīsies, un attiecīgi savu darbību pielāgosim, jo mēs vienmēr esam strādājuši legāli un attiecīgā regulējuma ietvaros. Ja būs kādas izmaiņas, mēs arī skatīsimies, kādas korekcijas mums jāveic mūsu pakalpojumos.”

Eiropas Komisijas izmeklēšanai nav nolikts termiņš. Tāpēc nav zināms, kad izmeklēšana varētu beigties un vai vispār tā ieviesīs kādas izmaiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti