EK apstiprina 6 miljonu vērtu programmu mākslas, izklaides un atpūtas uzņēmumu atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Latvijas atbalsta programmu 6 miljonu eiro apmērā Covid-19 krīzes ietekmētajiem uzņēmumiem, kas darbojas mākslas, izklaides un atpūtas nozarē, informēja EK.

Programma, kuru pārvaldīs valstij piederoša attīstības finanšu institūcija “Altum”, būs pieejama uzņēmumiem, kuri regulāri organizē publiskus mākslas, izklaides un atpūtas pasākumus un kuru darbību ietekmējuši Latvijas valdības ieviestie pasākumi koronavīrusa izplatības ierobežošanai.

Atbalstu piešķirs tiešo dotāciju un aizdevumu veidā, un to maksimālais apjoms ir 300 000 eiro par viena pasākuma organizēšanu (visiem saņēmējiem).

Kopējais atbalsts vienam saņēmējam saskaņā ar programmu jebkurā gadījumā nedrīkst pārsniegt  900 000 eiro.

Dotācijas ir paredzētas, lai kompensētu izmaksas, kas saistītas ar pasākuma īstenošanu, ieskaitot tā sagatavošanu un izpildītāju atalgojumu, kā arī aprīkojuma un tehniskā atbalsta izmaksas.

Aizdevumi ir paredzēti, lai palīdzētu nodrošināt uzņēmumiem apgrozāmos līdzekļus, kas savukārt palīdzēs mazināt koronavīrusa uzliesmojuma negatīvo ietekmi uz to finansiālo stāvokli.

Komisija konstatēja, ka Latvijas programma atbilst ES pagaidu regulējuma nosacījumiem. Konkrēti, pirmkārt, atbalsts nepārsniegs katram saņēmējam noteiktos ierobežojumus, kas paredzēti pagaidu regulējumā, un, otrkārt, tas tiks piešķirts ne vēlāk kā 2021. gada 31. decembrī.

KONTEKSTS:

Valdība 4. februārī apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) un finanšu institūcijas ''Altum''  izstrādāto regulējumu, kas paredz aizdevumu un grantu veidā sniegt atbalstu Covid-19 ietekmētajām mākslas, izklaides un atpūtas nozarēm, un ar nozarēm saistītai ekosistēmai (māksliniekiem, tehniskajām kompānijām, norises vietām) to ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai. Atbalsta programmas finansējums ir 6 miljoni eiro; tās ietvaros plānots atbalstīt vismaz 60 uzņēmumu.

Šogad, arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, šo jomu uzņēmumi nevarēs pilnvērtīgi atsākt strādāt, tāpēc tiem paredzēts atbalsts. Uzņēmumi pieteikumus varēs iesniegt ''Altum'' klientu portālā mans.altum.lv.

 Pasākums vai pasākumu cikls var būt gan tāds, kas jau sagatavots, bet vēl nav noticis, gan tāds, kura organizēšana vēl nav uzsākta. 60% no atbalsta summas varēs būt aizdevums, 40% – grants. Maksimālais atbalsta apmērs viena pasākuma īstenošanai būs 300 000 eiro.

Lai varētu pretendēt uz atbalstu, mākslas, izklaides un atpūtas nozaru uzņēmumam ir:

  1. jābūt reģistrētam Latvijā un jāatbilst maza un vidēja uzņēmuma (MVU) statusam;
  2. jādarbojas NACE 90; 91; 93; 74.90; 77.39 (kultūra, pasākumi, tehniskais nodrošinājums) nozarēs;
  3. 2019. gadā jābūt strādājušam ar apgrozījumu vismaz 40 000 eiro apmērā;
  4. jābūt ekonomiski dzīvotspējīgam;
  5. jāspēj uzņēmuma darbībā pierādīt Covid-19 ietekme.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti