Eiropas kultūras ministri: Mākslas un izteiksmes brīvība ir Eiropas brīvības kodols

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mākslas brīvība ir Eiropas brīvības kodols, un tā kopš neatminamiem laikiem ir rosinājusi diskusijas un pādomas starp dažādu viedokļu un pasaules redzējumu pārstāvjiem - ar šādu kopīgu paziņojumu svētdien klajā nākuši Eiropas kultūras ministri.

Tādā veidā kultūras ministri pauduši solidaritāti un atbalstu vārda brīvībai, mākslas brīvībai un mākslinieka tiesībām radoši izteikties arī pēc šonedēļ notikušajiem terora aktiem Francijā.

"Latvija kā ES prezidējošā valsts ir vērsusies pie citiem kultūras ministriem, ar ļoti stingru Francijas kultūras ministres atbalstu - ar aicinājumu nākt klajā ar kopīgu paziņojumu par solidaritāti, kas šobrīd izpaužas dažādās Eiropas valstīs un ne tikai Eiropas saistībā ar "Charlie Hebdo" notikušo traģisko terora aktu," Latvijas Radio sacīja Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

"Kultūras ministri šajā kopīgajā paziņojumā apliecina, ka ir pilnībā vienoti savos centienos aizsargāt vārda un izteiksmes brīvību, kas ir arī mākslinieka tiesības brīvi un radoši izpausties. Kultūras ministri vienbalsīgi pauž pārliecību, ka mākslas brīvībai nesatricināmi ir jābūt Eiropas brīvības kodolam.

Kultūras ministri arī akcentē, ka kopš neatminamiem laikiem māksla ir bijusi līdzeklis dažādu pasaules redzējumu, viedokļu paušanai. Arī rosinājis diskusijas, pādomas un ir veids, kā uzturēt demokrātisku un pilsonisku savienību. Tāpēc kultūras ministri pauž arī turpmāk nelokāmi iestāties par mākslinieka tiesībām nodarboties ar radošu darbu," uzsvēra ministre.

Vēstīts, ka svētdien pa dienu Parīzē vairāk nekā miljons cilvēku varētu piedalīties gājienā, kurā paudīs solidaritāti Francijai, tās vērtībām un nosodīs teroristu uzbrukumus.

Šonedēļ sarīkotie slaktiņi bija asiņainākie uzbrukumi Francijā pēdējās desmitgadēs. Brāļi Šerifs un Saids Kuaši trešdien sarīkoja slaktiņu satīriskā žurnāla redakcijā "Charlie Hebdo" Parīzē, nogalinot 12 cilvēkus, starp tiem astoņus žurnāla darbiniekus un divus policistus.

Jau sestdien daudzās Francijas pilsētās notika gājieni upuru piemiņai un vārda brīvības atbalstam. Tajos piedalījās vismaz 700 tūkstoši cilvēku.

Vienlaikus policija turpina meklēt iespējamos teroristu sabiedrotos. Galvenā aizdomās turētā ir 26 gadus vecā Hajata Bumedini. Viņa bija dzīvesbiedrene piektdien košera veiklā Parīzē nošautajam teroristam. Tagad parādījusies jauna informācija - saskaņā ar avotiem Turcijas drošības dienestos, viņa jau pagājušajā nedēļā ieradusies Turcijā, un tiek uzskatīts, ka pēc tam devusies uz Sīriju.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti