Dienas ziņas

Kuršu laika liecības Talsu pusē

Dienas ziņas

Jānim Čakstem 160

Godina Sarkaņu baznīcu

Eiropas Kultūras mantojumu godina Sarkaņu baznīcā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šīs nedēļas nogalē visā Latvijā notiek Eiropas Kultūras mantojuma dienas un dažādi to pasākumi aizvadīti arī Latgalē. To vidū jo īpaši liela uzmanība pievērsta Marijas Brīnumdarītājas svētgleznai un Sarkaņu Romas katoļu baznīcai Rēzeknes novadā. Šī vieta īpaša ar to, ka līdzīgi kā uz Aglonu, arī uz šejieni dodas svētceļnieki, turklāt pērn baznīcas iekštelpas un līdz ar tām vairākus simtus gadu senā svētglezna – restaurēta.

Sarkaņu Romas katoļu baznīca piedzīvojusi pārmaiņas
00:00 / 04:58
Lejuplādēt

Eiropas Kultūras mantojuma dienas šajā reizē veltītas restaurācijai. Un šeit, Lebdžu pagasta Sarkaņos, pirms gada atjaunota baznīca un svētglzena. No laukakmeņu mūra būvētajai Sarkaņu Jaunavas Marijas Bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcai ir gandrīz 160 gadi, un tās centrālajā altārī izvietota Marijas Brīnumdarītājas svētglezna, kas ir otra ievērojamākā Dievmātes svētgelzna Latgalē. Tās autors nav zināms un, tikai restaurējot un veicot tehnisko izpēti, atklāts, kā glezna ir daudz senāka, nekā līdz šim uzskatīts.

"Pēc informācijas no vairākiem avotiem tā ir darināta 15. vai 16. gadsimtā, un no seniem laikiem, iespējams, no 17. gadsimta, šeit nāk daudz svētceļnieku, cilvēki saņem daudz Dieva žēlastības," stāsta Sarkaņu baznīcas draudzes locekle Marija Saukāne.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumā restauratores un vietējo draudzes locekļu stāstos ieklausījās vietējie iedzīvotāji, gan arī skolēni un viesi no attālākām vietām. Ar svētgleznu saistītas daudzas liecības par izglābšanos un izveseļošanos, un ir svarīgi kā vēsturi, tā garīgās vērtības saglabāt no paaudzes paaudzē – uzskata pasākuma dalībnieki.

"Ļoti daudz cilvēku, prieks, ka daudz bērnu, es domāju, ka tas ir īpaši bērniem – viņi nezina ne tās vēstures, liekas, tas bija tik sen. Es domāju, ka noteikti kādam iekrita sirdī. Noteikti kāds par to padomās. Brīnišķīgs pasākums, vairāk tādu vajadzētu," pauda Sarkaņu baznīcas draudzes locekle Nellija Smeltere.

Šogad Eiropas Kultūras mantojuma dienu galvenā ideja ir pievērst  uzmanību restaurācijas sasniegumiem, nozarei un profesijas attīstībai. Tieši tāpēc skolēniem rādīti arī praktiski darba piemēri un stāstīts, ka tieši baznīcās esošo svētgleznu restaurācija ir smags un sarežģīts darbs.

Restaurācijas tematikai veltītie Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumi visā Latvijā notiks vēl līdz 15. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti