Eiropas Kultūras mantojuma dienas arī Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kur 20.gadsimta sākumā Liepājā un, iespējams, Latvijā atradās smalkākais vasaras restorāns? Uz kuru salu restorāna apmeklētājus ar laivām veda speciāli šim darbam algoti vīri? - to varēs uzzināt Liepājā.

Kur 20.gadsimta sākumā Liepājā un, iespējams, Latvijā atradās smalkākais vasaras restorāns, un uz kuru salu restorāna apmeklētājus ar laivām veda speciāli šim darbam algoti vīri? - to šodien varēs uzzināt Liepājā, kur notiks Eiropas Kultūras mantojuma dienām veltīti pasākumi. Jūras klātbūtnei un iekšējiem ūdensceļiem bija, ir un būs izšķiroša nozīme Liepājas vēsturē un liepājnieku saskarsmē ar pārējo pasauli.

Latvijā šodien turpinās Eiropas Kultūras mantojuma dienas. Šī gada tēma - "Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums". Šodien Liepājā un arī citviet Kurzemē iecerēti dažādi informatīvi un izklaidējoši pasākumi.

Liepāju - pilsētu starp ezeru un jūru savieno četri ūdens kanāli. Zināmākie un nozīmīgākie Latvijas vēstures krustcelēs un Liepājas ostas dzīvē vienmēr bijuši divi - Tirdzniecības un Karostas kanāls, taču Liepājā ir arī Pērkones un Cietokšņa kanāls. Pēdējais izbūvēts Krievijas cara laikā un ir daļa no Ziemeļu daļas fortifikācijas sistēmas. Tikmēr Tirdzniecības kanāls, kura abas malas savieno tramvaja tilts, ir tā vieta, kur piestājušas zvejas laivas un kuģi gadsimtiem ilgi, stāsta Liepājas muzeja galvenā speciāliste Kristīne Skrīvere.

Arī Karostas kanāls ir ievērojamu un mazāk zināmu faktu un leģendu apvīts. Vēl nesenā pagātnē Karostas izgriežamajā tiltā, kas ir viena no Liepājas vērtībām, ietriecās kuģis un to sadragāja. Tagad tas ir atjaunots satiksmei. Zem tilta braukušas jūrā padomju zemūdenes un lidojušas pat lidmašīnas.

Mazāk zināmi un interesanti fakti atklāsies arī dokumentālajā filmā par Liepājas iekšējiem ūdeņiem, ko ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu veidojusi "TV Kurzeme".

Kamēr zvejnieki kraus zivis, liepājnieki un pilsētas viesi varēs ielūkoties spīķerī un nesteidzīgi piedzīvot Liepājas kanālu vēsturi. Tikmēr, dzīvojot šodienā, "Sofijas Laivas" piedāvā ekskursiju: "Ar laivu apkārt Attekas salai". Apmeklētāju apskatei promenādē būs atvērts arī Liepājas Jūrniecības koledžas mācību kuģis - bijušais mīnu meklētājs “Namejs". Uz tā klāja būs iespēja degustēt, protams, zivis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti