Eiropas Kultūras mantojuma dienās aicina izzināt restaurāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Visā Latvijā no 13. līdz 15. septembrim norisināsies Eiropas Kultūras mantojuma dienas, kam 2019. gadā izvēlēta tēma “Restaurācija”, paziņojumā medijiem informē Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde. Ekskursijās, sarunās un meistarklasēs dažādās Latvijas pilsētās būs iespēja gan uzzināt par pabeigtu kultūras pieminekļu restaurāciju, gan iepazīties ar restaurācijas procesu, vērojot, piemēram, Limbažu vecā rātsnama sienu gleznojumu atjaunošanu vai apmeklējot praktiskas nodarbības.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas ir nozīmīgs ikgadējs notikums kultūras mantojuma jomā Eiropā, kura laikā 50 Eiropas kultūras konvencijas dalībvalstīs no augusta līdz oktobrim norisinās tematiski kultūras pasākumi.

“Kultūras mantojuma aizsardzības darbs nav iedomājams bez profesionālas restaurācijas.

Restaurācijas procesā speciālisti sabiedrībai atdod no pamestības un iznīcības izglābtas kultūras vērtības, kurās ieguldīta profesijas mīlestība, uzticība vērtību saglabāšanai, neizsīkstoša enerģija, rūpīgs un pacietīgs darbs, vēlēšanās pēc iespējas vairāk atklāt par objektu un nesteidzoties, atbildīgi un prasmīgi no jauna izcelt šīs vērtības apbrīnošanai,” paziņojumā stāsta organizatori.

2019.gadā Eiropas Kultūras mantojuma dienu tēma “Restaurācija” izvēlēta, lai pievērstu lielāku uzmanību restaurācijas nozares un profesijas attīstības nākotnes izaicinājumiem, stiprinātu profesionalitāti, veicinātu autentiskuma izpratni un oriģinālās substances informatīvās un sajūtu radošās nozīmes novērtēšanu un cienīšanu.

Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi norisināsies no 13. līdz 15. septembrim. Ekskursijās, sarunās un meistarklasēs būs iespēja iepazīt gan paveiktus darbus, kā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rīgas biržas restaurācija, Burtnieku luterāņu baznīcas atjaunošana trīsdesmit gadu garumā, gan iepazīties ar restaurācijas procesu, piemēram:

  • vērojot Limbažu vecā rātsnama sienu gleznojumu atjaunošanu vai
  • apmeklējot praktiskas nodarbības par vēsturisko būvgaldniecības izstrādājumu saglabāšanu Berķenelē.

Durvis vērs un pie sevis uzņems arī kultūras pieminekļu saimnieki – varēs izstaigāt atjaunoto Dobeles Mūzikas skolu; Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā būs iespējams doties skolēnu vadītās ekskursijās; par restaurācijas procesu, pieredzi un iecerēm būs iespējams aprunāties arī Tāšu muižā, Nurmuižā, Rīgas Jēzus baznīcā, Rāmavas muižā, Vecpiebalgas Vēveros un citur.

Pasākumu programma pieejama mājaslapā. Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumi ir bez maksas, atsevišķas aktivitātes par samaksu norādītas pasākumu programmā. Dalībai dažos no pasākumiem iepriekš jāpiesakās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti