Kultūras ziņas

Mūzikas un mākslas vidusskolas maina statusu

Kultūras ziņas

Septiņi nāves grēki iemiesojušies rotās

Monsa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2015

Eiropas kultūras galvaspilsētas Monsas budžets trīs reizes lielāks nekā Rīgai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kultūras galvaspilsētas Monsas pasākumu rīkošanā ir nodarbināti 80 cilvēki, bet atvēlētais budžets ir 68 miljoni eiro. Salīdzinājumam - kultūras galvaspilsētas Rīgas budžets bija 23 miljoni.

Šogad Eiropas kultūras galvaspilsētas stafeti no Rīgas ir pārņēmusi Čehijas pilsēta Pilzeņa un Beļģijas Monsa.

Lietainā februāra dienā Monsa ir pieklusināta Beļģijas mazpilsēta. Tās aizsākumi meklējami tālos  viduslaikos. Pilsēta vienmēr ir bijusi franciski runājoša, kaut arī šodien starp tās simt tūkstošiem  iedzīvotāju savu mājvietu ir atraduši arī dažādu Eiropas, Āzijas un Āfrikas tautu pārstāvji.

Atgādinājumus par to, ka šogad Monsa ir Eiropas kultūras centrs, var sastapt teju uz katra stūra. Organizatori atzīst, ka, rīkojot pasākumus, iedvesmu ir smēlušies arī no Rīgas pieredzes.

"Pirms mēneša Rīgas pārstāvji bija ieradušies uz mūsu programmas atklāšanas ceremoniju. Viņi teica: lūdzu, izbaudiet un apziniet visu, ko darāt. Laiks paskrien tik ātri, .un vienā brīdī viss jau ir beidzies," stāsta "Monsa 2015" mākslas programmu vadītāja Marī Noblē.

Kultūras galvaspilsētas orgkomiteja apgalvo, ka pasākumi būs vērienīgi. Taču tos diez vai varētu salīdzināt ar Rīgā notikušo Grāmatu draugu ķēdi vai Eiropas kino balvas pasniegšanu. Visa gada garumā Monsā plānoti tematiski festivāli. Šajās dienās, piemēram, notiek Mīlas filmu festivāls, kurā  Latviju pārstāv Andra Gaujas darbs "Izlaiduma gads". Bet jau martā gaidāms laikmetīgās mākslas un tehnoloģiju festivāls.

Vides mākslai Monsā ir atvēlēta nozīmīga loma. Visvairāk objektu, saprotams, pilsētā būs aplūkojami vasarā. Pagaidām kultūras galvaspilsēta piestrādā pie arhitektūras projektiem, tajos sapludinot senatnīgo un laikmetīgo.

Nozīmīga daļa kultūras galvaspilsētas programmā ir atvēlēta izstādēm. Jau šobrīd Monsā ir aplūkojama patiešām augstvērtīga izstāde, kas veltīta Vinsenta van Goga daiļradei. Mākslinieks Monsā ir nodzīvojis divus gadus. Izstādē ir aplūkojami 70 van Goga agrīnie darbi. Taču darbu skaits nav svarīgākais. Svarīgākais ir iekļauts izstādes nosaukumā – mākslinieka dzimšana.

"Van Gogs šeit ieradās kā mācītājs, bet viņš izrādījās nepiemērots šim darbam un sāka mainīties," stāsta "Monsa 2015" izstāžu projektu vadītājs Ksavjē Rolāns. "Viņu piemeklēja vairākas eksistenciālas krīzes. Pēc dažiem mēnešiem viņš nolēma kļūt par mākslinieku un attēlot vienkāršo cilvēku dzīvi. Tas aizsākās tieši šeit – Monsā - un turpinājās visu van Goga dzīvi."

Pasākumu rīkotāji garantē, ka laikmetīgās, senatnīgās un citādas mākslas cienītājiem šogad Monsā nebūs garlaicīgi nevienu dienu.

"Pavisam mums ir plānoti trīssimt pasākumu, kuros tiks iesaistīti vairāk nekā četri tūkstoši mākslinieku,"  norāda Marī Noblē.

Kultūras galvaspilsētas Monsas pasākumu rīkošanā ir nodarbināti 80 cilvēki, bet atvēlētais budžets ir 68 miljoni eiro. Salīdzinājumam - kultūras galvaspilsētas Rīgas budžets bija 23 miljoni. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti