Eiropas kultūras galvaspilsētā Ūmeo piemin Rīgu atturīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Šķita, ka Rīgu tur maz piemin. Ja kāds jautā, tad ir tikai Ūmeo,” intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” norāda žurnāliste Ruta Rikše, stāstot par iespaidiem, apmeklējot Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumus Zviedrijas pilsētā Ūmeo.

Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem veltītajā preses konferencē citu valstu žurnālisti jautājuši svētku rīkotājiem, kāda ir Ūmeo sadarbība ar Rīgu.

"Atbilde bija diezgan atturīga,” atzīst Ruta Rikše. „Rīga ir Rīga – viņi ar to lielo mākslu, bet mēs jau domājam par cilvēkiem.”

Tāpat Rikše tikusies ar latviešiem, kuri dzīvo Ūmeo, un viņai radies iespaids, ka cilvēki ir neizpratnē, kuras Eiropas kultūras galvaspilsētas norises domātas viņiem un, cik daudz ir pasākumu, kuri paredzēti "izredzētajiem". Žurnāliste domā, ka būšot gaidāmi gan jebkuram cilvēkam, gan šaurākam izredzēto lokam domāti pasākumi.

"Jo tiešām tas, kas notika laukumos, uz ielām, bija fantastiski,” atzīst Rikše.

Kā vēstīts, nedēļas nogalē savu programmu atklāja otra šī gada Eiropas kultūras galvaspilsēta Ūmeo, Zviedrijā.  1.februārī galvenais notikums bija īpaša atklāšanas ceremonija "Burning Snow", kurā mūsdienu tehnoloģiju iespējas papildināja dabas materiālu izmantošana.

Ūmeo ir salīdzinoši jauna un neliela pilsēta Zviedrijas ziemeļos ar vairāk nekā 75 tūkstošiem iedzīvotāju, kura galvenokārt atpazīstama saistībā ar universitāti, kas ir viena no lielākajām Zviedrijā. "Ūmeo 2014" programmā akcentēti sociālie projekti ar vietējo iedzīvotāju un mākslinieku iesaisti un sāmu kultūras popularizēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti