Eiroparlaments vienkāršo tiešsaistes mūzikas izplatīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien, 4.februārī, Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis jaunus tiesību aktus, kuru mērķis ir atvieglot mūzikas tiešsaistes izplatīšanu pārrobežu līmenī Eiropas Savienībā (ES). Jaunā direktīva nosaka iespēju saņemt licences mūzikas izplatīšanai vairākās ES dalībvalstīs vienlaikus vai pat visā ES mērogā, norāda EP Informācijas biroja Latvijā Marta Rībele.

Direktīva, kurai neoficiāli jau piekritušas arī dalībvalstis, veicinās ES mēroga tiešsaistes mūzikas tirgus veidošanu, ļaus patērētājiem plašāk likumīgi piekļūt mūzikai, kā arī vairāk aizsargās mūziķu tiesības uz savlaicīgu un pienācīga apjoma autoratlīdzību.

"Direktīva praktiski aizsargās Eiropas mūziķu intereses un sniegs iespēju lietotājiem likumīgi piekļūt ar autortiesībām aizsargātam materiālam visā Eiropā," norādīja par ziņojuma izstrādi atbildīgā EP deputāte Marielle Gallo.

Šī direktīva nepārprotami liecina, ka autortiesību likumus var pielāgot arī interneta videi. Autortiesībām ir būtiska nozīme digitālajā ekonomikā," uzsver Gallo.

Saskaņā ar jaunajiem tiesību aktiem, mūzikas izplatītāji ES varēs vērsties pārrobežu autortiesību pārvaldījuma organizācijās, lai saņemtu atļaujas tiešsaistē piedāvāt mūziku lejupielādei vai klausīties straumēšanas režīmā vairāk nekā vienā dalībvalstī.

Jaunā direktīva paredz arī noteikumus ar mērķi visiem mūzikas autoriem visās dalībvalstīs sniegt piekļuvi pārrobežu licencēm, vienlaikus sargājot arī dalībvalstu kultūras daudzveidību.

Vietēja rakstura kolektīvā pārvaldījuma organizācijas varēs pieprasīt pārrobežu organizācijām pārstāvēt to repertuāru ES līmenī, un šīm pārrobežu organizācijām ar zināmiem noteikumiem būs pienākums piekrist šīm prasībām, veicot autortiesību pārvaldījumu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kā to oriģināli pārstāvētajiem repertuāriem.

Visām kolektīvās pārvaldības organizācijām būs jānodrošina māksliniekiem pienācīga un savlaicīga atlīdzību par to autortiesību izmantošanu. Autortiesību maksājumi būs jāsadala mūziķiem pēc iespējas ātrāk un ne vēlāk kā deviņu mēnešu laikā no finanšu gada beigām, kurā iekasēti tiesību ieņēmumi.

Arī pašiem autortiesību īpašniekiem būs iespēja ietekmēt lēmumus par savu tiesību pārvaldību, kā arī iespēja brīvi izraudzīties un mainīt kolektīvā pārvaldījuma organizācijas, kas tos pārstāv.

Kolektīvās pārvaldības organizācijām būs jāievēro pārredzamības un ziņošanas noteikumi, kā arī minimālie noteikumi par ieņēmumu ievākšanas un izlietošanas kārtību.

Direktīva vēl jāapstiprina arī ES Padomei. Pēc tam dalībvalstīm 24 mēnešu laikā direktīvas prasības jāiestrādā dalībvalstu tiesību aktos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti