Kultūras ziņas

Ko vēsta arheoloģiskie atradumi Dobeles pilsdrupās?

Kultūras ziņas

Viktors Freibergs saņem Soduma balvu

Aicina apzināt nemateriālo kultūras mantojumu

Dzīvas vērtības, ar kurām lepoties. Aicina apzināt nemateriālo kultūras mantojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz 31. maijam Latvijas Nacionālais kultūras centrs aicina apzināt un pieteikt nemateriālā kultūras mantojuma vērtības, ar kurām papildināt jau esošo sarakstu, kas Latvijā tiek veidots kopš 2017. gada. Šobrīd sarakstā ir 19 vērtības, to skaitā tādas daudziem Latvijā zināmas tradīcijas un prasmes kā Dziesmu un Deju svētki, Carnikavas nēģu ķeršana, Siguldas spieķa darināšana un knipelēšanas prasme.

Nemateriālā kultūras mantojuma vērtības ietver sevī paražas, spēles, mutvārdu izpausmes formas, zināšanas un prasmes, kā arī ar tām saistītus instrumentus, priekšmetus un kultūrtelpas. Jau trīs gadus Latvijā Nemateriālā kultūras mantojuma vērtības apzina un apkopo īpašā sarakstā. 

“Kad šīs vērtības tiek ierakstītas šai sarakstā, tad tajā brīdī valsts arī apņemas tās sargāt, aizstāvēt un popularizēt,” skaidro Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Gita Lancere.

Šobrīd Latvijas Nacionālais kultūras centrs ir izsludinājis jaunu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību apzināšanu. Pieteikumus vērtēs padome, kuras sastāvā ir gan zinātnieki un pētnieki, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem nemateriālo vērtību izcelšanai balstās tradīciju pārmantojamībā.

“Varbūt tieši aizvakar vai pirms diviem gadiem radītas lietas vēl nebūs tradīcija. Tā veidosies tajā brīdī, kad notiek kaut kāda nodošana tālāk. Vai nu tas tiek mantots ģimenē vai mazliet plašāk, ciema vai novada ietvaros,” stāsta Gita Lancere.

“Tie galvenie kritēriji ir, pirmkārt, lai šī vērtība ir dzīva, lai tā nebūtu muzejiska lieta, ko vari apskatīties grāmatās. Otra lieta ir, vai tas ir tik svarīgi, ka ar to ir vērts lepoties, vai to ir vērts rādīt arī valstiskā līmenī. Varbūt, ka katras saimnieces prasme vārīt kādu konkrētu ievārījumu nebūs tieši šī saraksta mērķis.”

“Es iesaku paskatīties apkārt, varbūt uzreiz nedomājot par sarakstu. Bet paskatīties tuvu, sev ģimenes lokā, kas ir lietas, ko mēs mantojam.

Mēs jau nemantojam tāpēc, lai to uzturētu. Mēs mantojam to, kas mums noder dzīvē,” turpina Lancere.

Pieteikumus Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam iespējams iesniegt Latvijas Nacionālajā kultūras centrā līdz 31. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti