Kultūras rondo

Serbu dzejnieka Vasko Popas izlase "Vilka ciltsraksti". Stāsta sastādītājs Arvis Viguls

Kultūras rondo

Ģitārists Rihards Lībietis iepazīstina ar jauno mūzikas albumu "Līnijas un Miniatūras"

Izdevumu kompensācijas kārtība kultūras uzņēmumiem. Vērtē Guntars Ķirsis

Dzintaru koncertzāles direktors: Nacionālas nozīmes pašvaldību kultūras iestādēm «lokdaunā» vajadzīgs tiešs valsts atbalsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dzintaru koncertzāle kā pašvaldības kapitālsabiedrība pandēmijas laikā nav varējusi kvalificēties ne dīkstāves pabalstiem, ne arī apgrozāmo līdzekļu subsīdijām no valsts. No pašreizējā ārkārtējā situācijā apstiprinātajiem atbalsta mehānismiem, pieejama būs biļešu kompensācija par atceltajiem pasākumiem, taču Dzintaru koncertzāles un “Latvijas Koncerti” valdes loceklis Guntars Ķirsis ir pārliecināts, ka valstij būtu tiešākā veidā jānāk talkā pašvaldību kultūras kapitālsabiedrībām, kas veic ne tikai lokālu darbu, bet ir nacionālas nozīmes kultūras institūcijas.

Dzintaru koncertzālē šobrīd notiek gatavošanās koncertiem, kas iecerēti līdz ar valstī noteiktā “lokdauna” beigām, savukārt par pasākumiem, kas atcelti, biļešu nauda apmeklētājiem atdota (brīdī, kad tos varēs realizēt, biļetes būs jāiegādājas no jauna).

“Protams, ka bija jāpārrēķina visi gan ieņēmumi, gan izdevumi, gan arī sēdvietu plāni saistībā jau ar 11. oktobrī izdoto rīkojumu. Šāda veida darbības tiek veiktas, bet tā kā tas nav pirmo reizi, mēs jau esam tam gatavi

– šajā ziņā jaunu pārsteigumu nav,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” skaidro Guntars Ķirsis, “Kas attiecas uz “Latvijas Koncertiem” – koncertdarbība kā tāda ir pārtraukta, bet mūsu kolektīvi dodas ārvalstu viesturnejās. Šobrīd Latvijas Radio koris ir Nīderlandē desmit koncertu turnejā. [..] Visi koncerti ar publiku [Latvijā] ir atcelti. Mēs, protams, būtu priecīgi, ja varētu atsākt tad, kad beigsies šī mājsēde.” Viņš piebilst, ka atšķirība no iepriekšējā stigro ierobežojumu perioda ir tāda, ka šoreiz profesionālie kolektīvi var strādāt, nodarboties ar ierakstu veikšanu, un tas mūziķiem ir ļoti svarīgi – nepārtraukt praktizēšanu.

Vaicāts par atbalsta mehānismiem, kas “lokdauna” periodā pieejami Dzintaru koncertzālei, Ķirsis teic: “Tas, kas man nav izprotami un, es domāju, arī kolēģiem, kuri strādā citās pašvaldību kultūras kapitālsabiedrībās, ir tas, ka valsts tiešā veidā nu nekā neatbalsta.

 Diemžēl Dzintaru koncertzāle kā pašvaldības uzņēmums nevar kvalificēties ne dīkstāves pabalstiem, ne arī apgrozāmo līdzekļu subsīdijām no valsts.

Vienīgais atbalsta mehānisms no valsts, ko mēs varam saņemt – par atceltajiem pasākumiem 80% biļešu kompensācija.” [..] Būtu tikai loģiski, ja šīm kapitālsabiedrībām, kuras veic ne tikai lokālu darbību, bet, kas kā Dzintaru koncertzāle ir nacionālas nozīmes kultūras institūcija, valsts arī nāktu talkā.”

Katrā ziņā Jūrmalas pašvaldība, kā atzīmē Guntars Ķirsis, izturas saprotoši un sniedz atbalstu Dzintaru koncertzālei situācijā, kad tā nevar nedz tirgot biļetes uz saviem pasākumiem, nedz nomāt telpas citu producentu pasākumiem. 

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Vēlāk valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. 

Tomēr nedēļu vēlāk, redzot, ka vīrusa izplatība aug un Latvija ir pirmajā vietā pasaulē Covid-19 izplatības ziņā, vienojās no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest tā dēvēto "lokdaunu" un mājsēdi. Iecerēts, ka pēc tās ikdienas gaitas plašāk varēs atsākt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti