Džilindžers mutiski vienojas par darba pamešanu Dailes teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dailes teātris panācis mutisku vienošanos ar teātra līdzšinējo māksliniecisko vadītāju, režisoru Dž.Dž.Džilindžeru par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu tuvākajā laikā, paziņojumā medijiem informē Kultūras ministrijas pārstāve Inga Vasiļjeva.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis un ministrijas pārstāvji 1. oktobrī tikās ar Dailes teātra valdes locekli Andri Vītolu, lai pārrunātu situāciju Dailes teātrī. Tikšanās laikā Vītols informēja par aktieru kolektīva prasību veikt izmaiņas teātra mākslinieciskajā vadībā, kā arī izstāstīja par potenciālajiem situācijas risinājumiem – šobrīd panākta mutiska vienošanās ar līdzšinējo māksliniecisko vadītāju, režisoru Dž.Dž.Džilindžeru par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu tuvākajā laikā.

22 gadus – tik ilgi Dž.Dž.Džilindžers ir Dailes teātra režisors, bet pēdējos septiņus gadus bijis tā mākslinieciskais vadītājs. Šī sezona teātrī sākās ar Reja Kūnija komēdiju “Neiespējamā misija”, pēc kuras pirmo reizi publiski izskanēja aktieru bažas par teātra māksliniecisko vīziju.

“Mums ir pārliecība, ka Džilis pēdējā laikā, es uzsveru - pēdējā laikā, jo kādreiz bija ļoti talantīgs un labs režisors, un mums visiem ir bijusi brīnišķīga pieredze sadarbībā ar Džili, tāpat man, -

bet pēdējā laikā, pēdējos gados mums ir tāda sajūta, ka mums nav nākotnes ar tādu māksliniecisko vadītāju šim teātrim,” sacīja teātra aktieris Juris Žagars.

Vēstuli, kurā pausta neuzticība Džilindžeram kā teātra mākslinieciskajam vadītājam, pagājušajā nedēļā parakstīja 34 aktieri. Tiem, kas bažas pauž publiski, tiek pārmests - kāds no viņiem pašiem grib ieņemt Džilindžera vietu. Žagars to noliedz, sakot: “Tas ir maldīgs priekšstats, lai neteiktu vairāk - tie ir meli, tā tas nav. Un šajā gadījumā tie cilvēki, kas bija kā tas bises gailītis, bise ir pielādēta, un viens pirmais to nospiež, šie cilvēki dabū to lielāko negāciju gūzmu uz savas galvas.”

Dailes teātra direktors Andris Vītols saka, ka daļa atbildības jāuzņemas pašam, jo situāciju risināt vajadzēja ātrāk. Uz jautājumu par to, vai pats uzticas režisoram, Vītols atbildēja: “Es uzticos viņam kā māksliniekam tādā ziņā, ka viņš iet savu noteiktu ceļu. Un viņš ir ļoti pārliecināts par šo ceļu. Bet kaut kādā vienā brīdī šis viņa ceļš vairs nav mans ceļš, diemžēl. Es arī tomēr piekrītu, ka mums ir jāmainās teātrī.”

Pēc aktieru neuzticības izteikšanas Vītols ar Džilindžeru runājis pa telefonu, jo teātra mākslinieciskais vadītājs pašlaik ir brīvdienās ārpus Latvijas.

“Džilindžers, protams, neredz iespēju turpināt darboties, ja viņam izteikta neuzticība. Viņam jāiestudē ar šiem aktieriem, kas viņam parakstījuši un izteikuši neuzticību. Vienā radošā grupā, man liekas, ka tas ir neiespējami. Līdz ar to viņš ir izteicis, bet nav parakstījis šo, ka mēs vienotos un viņš pārtrauktu [darbu],” sacīja Vītols.

To, ka pamats aktieru bažām par māksliniecisku stagnāciju teātrī ir, atzīst arī teātra kritiķi.

“Tā problēma ir nevis krīze kā tāda, ka nenāk vairs jaunas idejas, neredz fantāziju viņa izrādēs, kas kādreiz bija viņa jājamzirdziņš - brīnišķīgi fantāzijas uzplaiksnījumi, neparasts skatījums uz materiālu. Problēma ir tas, ka viņš neatzīst, ka būtu krīze, ka viņš ir izsīcis. Es redzu, ka viņš neinteresējas par laikmetīgo teātri, vismaz to nevar redzēt viņa izrādēs,” atzina teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

Saruna ar Dailes teātra direktoru Andri Vītolu
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

Dailes teātra direktors Andris Vītols Latvijas Radio sacīja, ka Dž. Dž. Džilindžera aizstājēju uzreiz nemeklēs. Viens no scenārijiem paredz paplašināt esošās repertuāra padomes uzdevumus, tostarp Dailes teātra simtgades repertuāra plānošanu.

“Mana doma, un runājot arī ar aktieriem, ir, ka pašlaik mēs nesteidzamies ar jaunu māksliniecisko vadītāju – tas ir gan jāapsver, gan arī šādā situācijā grūti būtu kādam ienākt šeit, bet es gribu iedarbināt, lai tā repertuāra padome nopietnāk darbotos nekā līdz šim.

Jo kā man pietrūka uz šo brīdi – ka nav izvērtējuma par iepriekšējām izrādēm. Bet ir arī tas, ka jāstrādā pie nākamā gada, pie simtgades repertuāra – tas ir pašlaik tas sarežģītākais jautājums,” atzina Vītols.

Ar Džilindžeru Latvijas Televīzijai sazināties nav izdevies, viņa tālrunis ir izslēgts. Viņš Latvijā atgriezīsies nākamnedēļ, un tad kļūs zināms, kad Džilindžers varētu pamest Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja vietu.

KONTEKSTS:

Vai Dailes teātrī 100. sezonā iestājusies mākslinieciskā krīze – šādu jautājumu vedina uzdot gan aktieru publiskie izteikumi par repertuāra izvēli, gan arī kritiķu bažas par to, ka teātris vairs nenodarbojas ar māksliniecisko jaunradi un kalpo peļņai, vēstīja LTV raidījums "Kultūršoks".

Risinājumu meklējumos konfliktam Dailes teātrī iesaista arī kultūras ministru Nauri Puntuli (Nacionālā apvienība).

28. septembrī jau izskanējis, ka Džilindžers ir gatavs atstāt amatu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti