Dziesmusvētkos neizlietoto finansējumu novirzīs labākajiem kolektīviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kultūras ministrija novirzīs no valsts budžeta XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku īstenošanai piešķirto un neizlietoto finansējumu 140 130 Ls apmērā Latvijas labākajiem mākslinieciskajiem kolektīviem tautas tērpu, to detaļu vai arī mūzikas instrumentu iegādei, lsm.lv informē Latvijas Nacionālais kultūras centrs Sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

Finansējumu plānots piešķirt Latvijas mākslinieciskajiem kolektīviem – koriem, deju kolektīviem, pūtēju orķestriem un koklētāju ansambļiem, kuri gatavoja un 2013.gada Dziesmu un deju svētku pasākumos izpildīja koprepertuāru un svētku fināla skatēs ieguva augstākās godalgotās vietas – Lielo balvu, 1., 2. un 3. vietu.

Kopskaitā finansējumu plānots sadalīt 76 Latvijas mākslinieciskajiem kolektīviem – 23 koriem, 21 deju kolektīvam, 23 pūtēju orķestriem un 9 koklētāju ansambļiem. Lielās balvas un 1.vietas ieguvējiem: deviņiem koriem, septiņiem deju kolektīviem, septiņiem pūtēju orķestriem un četriem koklētāju ansambļiem - katram piešķirot 2340 Ls. 2.vietas ieguvējiem: septiņiem koriem, septiņiem deju kolektīviem, 12 pūtēju orķestriem un trīs koklētāju ansambļiem -  katram piešķirot 1750 Ls. 3.vietas ieguvējiem: septiņiem koriem, septiņiem deju kolektīviem, četriem pūtēju orķestriem un diviem koklētāju ansambļiem –  katram piešķirot 1310 Ls.

Neizlietotā svētku finansējuma novirzīšanu šim mērķim 2013.gada 18.septembra sēdē atbalstīja Dziesmu un deju svētku padome, savukārt 2013.gada 3.decembrī, pieņemot Kultūras ministrijas informatīvo ziņojumu „Par XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku īstenošanai piešķirtā finansējuma izlietojumu", to atbalstīja arī valdība.

Saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumu Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku dalībnieku naktsmītņu un ēdināšanas izdevumu segšanai svētku laikā no valsts budžeta tiek piešķirts finansējums (paredzot vienam dalībniekam piecus latus dienā, un to, ka dalībnieks svētkos piedalīsies vidēji piecas dienas). Plānojot 2013.gada Dziesmu un deju svētku budžetu, nepieciešamā finansējuma - 975 000 Ls apmērs minētajam mērķim tika aprēķināts, ņemot vērā 2008.gada Dziesmu un deju svētku dalībnieku skaitu (39 000 dalībnieki).

2013.gada pavasarī, noslēdzoties pēdējām svētku dalībnieku atlases skatēm, saskaņā ar svētku nedēļas pasākumu programmu un mēģinājumu grafiku, svētku rīkotājs Latvijas Nacionālais kultūras centrs veica precīzus aprēķinus par reālo svētku dalībnieku skaitu un nepieciešamo summu.  Finansējuma ietaupījums radās arī tādēļ, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un Pierīgas reģiona pašvaldības lielākoties neizmantoja nakstmītņu pakalpojumus Rīgas pilsētā svētku laikā.

Finansējums būs atbalsts un stimuls profesionālu Latvijas un ārvalstu ekspertu novērtēto izcilāko māksliniecisko kolektīvu radošai un kvalitatīvai turpmākai darbībai, sagatavojot un prezentējot mākslinieciskās programmas laikā starp Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem Latvijā un ārvalstīs, kā arī gatavojoties nākamajiem – 2018.gada Dziesmu un deju svētkiem, norāda Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Kā vēstīts, XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos šī gada vasarā piedalījās 40 600 dalībnieku – mākslinieciskie kolektīvi no Latvijas, latviešu diasporas un ārvalstīm, klātienē svētkus apmeklēja ap 500 000 cilvēku. Dziesmu un deju svētkus rīkoja Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Nākamie – XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki notiks 2018.gada vasarā Latvijas simtgades zīmē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti