Dziedāšanas sacensībām «Lakstīgala» aprit 12

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

2014.gadā aprit jau 12 gadi kopš Latvijas skolu jaunatne piedalās latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensībās „Lakstīgala”.

Pirms 12 gadiem leģendārais diriģents Roberts Zuika, kuram janvārī suminājām simtu pirmajā dzimšanas dienā, sakārtoja latviešu tautasdziesmu krājumu „Lakstīgala”. Lai bērniem un jauniešiem iemācītu pēc iespējas vairāk dziesmu melodiju un vārdu, sāka rīkot dziedāšanas sacensības „Lakstīgala”. Sacensībās meklē tos bērnus un jauniešus, kuri spēj iemācīties visas 120 krājuma tautas dziesmas.

No Jēkabpils, Līvānu, Krāslavas, Daugavpils un Preiļu novada sacensties Jēkabpilī ieradušās astoņas Latgales komandas. Katrā pa pieciem dziedātājiem. Pirmais uzdevums – mājasdarbs. Jāparāda savam novadam raksturīgais.

To, cik daudz dziesmu atpazīst pēc dzirdes, vai spēj turpināt iepriekšējās komandas iesākto un izdomāt pēc iespējas vairāk dziesmu par konkrētu tēmu, vērtē Māra Mellēna un Rita Platpere.

No Zuikas kunga viedokļa Lakstīgalas projektā ir piedalījies tas, kurš ir iemācījies visas dziesmas un visus tekstus, un lieto tos savā ikdienas dzīvē. Tas ir pats svarīgākais,” uzsver Mellēna.

Sacensības jau notikušas arī Vidzemē, Kurzemē un Zemgalē. Katrs novads ir atšķirīgs. Latgales balsīs vairāk skan tautas dziedāšanas paņēmieni.

Tomēr visur ir viena un tā pati problēma – trūkst zēnu un vīru balsu, norāda Mellēna.

Dalībnieki, kuri apguvuši visas latviešu tautas dziesmu melodijas un vārdus no krājuma „Lakstīgala”, iegūst īpašu balvu – piemiņas nozīmīti „Sudraba lakstīgala”, taču šogad to neieguva neviens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti