4. studija

Cik pamatotas ir satiksmes dalībnieku pretenzijas pret militāro tehniku ielās?

4. studija

Kuldīdznieki šokā - viņu mājdzīvniekus ķer un deportē uz Saldu!

Grāmatas pret telefonu: vai pasažieri ir pamanījuši bibliotēku vilcienā?

Dzelzceļa vagonā kopā ar Ziedoni un Zālīti. Jauna iespēja lasītgribošiem pasažieriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ierasts, ka bibliotēkas atrodas noteiktās vietās un adresēs, bet nu tāda ierīkota arī vilcienā, kas ceļo pa visu Latviju. Braucot vilcienā, cilvēki laiku pavada ļoti dažādi. Kāds klausās mūziku, cits sērfo internetā, vēl kāds ada, bet ir arī tādi, kas lasa. Pateicoties Imanta Ziedoņa muzeja iniciatīvai, cilvēku, kas vilcienā lasa, iespējams, būs vairāk.

Vilcienu, kurā ierīkota bibliotēka, var atpazīt pēc uzlīmēm. Grāmatas atrodamas pirmajā un pēdējā vagonā, un tās, protams, drīkst nest arī uz citiem vagoniem.

Jebkuram dīzeļvilciena maršruta pasažierim ir iespējas trāpīt uz vilcienu ar bibliotēku. Uz vilciena ir īpašas uzlīmes. Pagaidām tāds vilciens ir tikai viens - aprīkots ar lasīšanas iespējām. Izveidot lasītavu vilcienā ir Imanta Ziedoņa fonda iniciatīva un ideja.

Bibliotēkā citu autoru vidū ir Māra Zālīte, Andrejs Upīts, Regīna Ezera, protams, arī Imants Ziedonis. Grāmatu ir gana daudz, un vairums no tām ir latviešu autoru darbi. Ja lasītājs nevar šķirties no grāmatas, to droši drīkst paņemt uz mājām izlasīt un pēc tam atdot jebkurā vilcienā jebkuram kontrolierim - viņš nogādās šo grāmatu atpakaļ uz lasītavu.

Vilciena pasažiere Santa vilcienā brauc pirmo reizi pēc ilgiem laikiem un priecājas par ierīkoto bibliotēku. Arī grāmatu krājumu viņa vērtē atzinīgi. Savukārt Sintiju iespēja lasīt vilcienā grāmatas īpaši neaizrauj, bet Daina labprāt pašķirsta plānākas grāmatiņas.

Bibliotēkā uz dzelzs riteņiem ir apmēram 150 grāmatu, kas ik pēc trim mēnešiem tiks mainītas. Akcijas rīkotājus arī nebaida, ka pēc trim mēnešiem grāmatu kastes varētu būt krietni patukšotas. 

"Skaidrs, ka cilvēks tāpat vien grāmatu nezagtu. Mēs jau uzticamies cilvēkiem, lasītājiem," saka Imanta Ziedoņa muzeja radošais direktors Jānis Holšteins-Upmanis. "Skaidrs, ja kāda grāmata pazūd, jācer, ka tā kļūst par iespaidīgu pavērsiena punktu cilvēka dzīvē."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti